mikor van szükségem műfogsorra?; a rossz fogak tünetei; a műfogsor előnyei; legyen neked is műfogsorod; ezért jó ha műfogsorod van; a mosolygást befolyásoló tényezők

Főoldal > Jelek, amik azt mutatják, hogy szükséged lehet műfogsorra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Jelek, amik azt mutatják, hogy szükséged lehet műfogsorra


2022/09/26
Juhász Nóra Szederke

A jó hír az, hogy a fogak elvesztése nem egyik napról a másikra következik be. Sok beteg számára nem feltétlenül szükséges a fogsor használata, ha jó otthoni egészségügyi ellátást gyakorolnak, és rendszeres fogászati ellenőrzéseken vesznek részt. Íme azonban 8 jel, amely arra utal, hogy fogpótlásra lehet szükség a jövőbeni fogászati egészségügyi szükségleteidhez.

a fogpótlás típusai

A hathavonta történő fogorvoslátogatás a szájápolási rutin része

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a fogorvos felkeresése kulcsfontosságú. Ezek a kétévente végzett látogatások kordában tartják az ínybetegségeket és a fogszuvasodást, és lehetővé teszik fogorvosod számára, hogy szemmel tartsa a fogak és az íny változásait. Ennél is fontosabb, hogy ha a szájüregi problémák kicsik, könnyebben korrigálhatók. Ha azonban a fogszuvasodás és a fogágyproblémák kialakulnak, akkor előfordulhat, hogy ki kell húzni a fogakat, és ez gyorsan megnövelheti a fogpótlás szükségességét. De nem kell aggódni egy fogpótlás is tud szexi lenni, sőt a mai technológiának köszönhetően szinte észre sem venni, hogy melyik az eredeti és melyik a pótolt fog.

 Vörös, duzzadt, érzékeny vagy vérző az ínyed?

Az irritált fogíny gyakran a korai stádiumú ínygyulladás vagy a fogágybetegség biztos jele. Sajnos a fogínybetegségek okozzák a felnőttkori fogak elvesztésének körülbelül 70%-át, és négy emberből hármat érintenek élete során. Korai stádiumban az ínybetegségek gyakran megállíthatók vagy visszafordíthatók, ha nagyobb figyelmet fordítanak a fogorvosi rendelőben történő tisztításra és a jobb otthoni szájápolásra. Ha azonban nem kezelik, az ínybetegség csontvesztéshez, fogvesztéshez és esetleges fogpótlásokhoz vezethet.

 

Nehezen rágsz meg bizonyos típusú ételeket?

Bizonyos ételek elfogyasztásának nehézségeit okozhatja a fog repedése, hiányzó fogak, fogszuvasodás vagy ínybetegség is. Néha a fogak megmenthetők, ha a betegek korán felismerik a problémát és szakember segítségét kérik. De a hosszú távú problémák gyakran korrigálhatók műfogsor használatával.

 

Egy vagy több fogad is hiányzik?

Tudtad?! Ha kettőnél vagy háromnál több hiányzó fogad van érdemes protézist készíttetni, mert a megmaradt fogakra nagyobb nyomás helyezkedik ilyenkor. Azonban, ha a megmaradt fogakkal gazdálkodnál, akkor nagyobb az esélye annak, hogy teljes protézisre legyen szükséged. Hiszen ez esetben a megmaradt fogaid idő előtt elkopnak, vagy az ínyvonalon belüli részek felé deformálódnak el. Összesítve érdemesebb az első megoldást választani, hiszen hosszútávon kifizetődőbbnek tűnik.

 

Gyakran elrejted a mosolyod?

Ez akadhat abból is, hogy hiányos a fogsorod, esetleg sérültek a fogaid, de még annak az oka is lehet, hogy műfogsorod rosszul van felhelyezve vagy nem rögzített fogpótlásod van és néha elmozdul. Amennyiben nem rögzített a fogpótlásod, biztosan találkoztál már azzal a problémával, hogy beszéd közben elmozdul vagy nehezebb a keményebb, vagy rágósabb ételek elfogyasztását. Elgondolkodtató de valószínűleg érdemesebb fix fogpótlást választani, hiszen ezzel a legalapvetőbb szükségleted könnyíted meg, az étkezést. A fogsort viselők többsége azt mondja, hogy sokkal gyakrabban mosolyog a fogsor beszerzése után. Ez azt mutatja, hogy a hiányzó vagy sérült fogak határozottan befolyásolják a mosolygás gyakoriságát.

A genetikai örökléses kívül, nincs okuk az embereknek a fogak elvesztésére, hiszen tele vagyunk lehetőségekkel, amit a fogápolás illet. Azonban, ha elhanyagolod őket azzal, hogy nem mosol fogat, nem használsz fogselymet és nem keresed rendszeresen fogorvosodat, megnöveled fogaid elvesztésének esélyét is.
JövőLegfrissebb cikkek


Ilyen káros anyagok és baktériumok találhatóak a vízben
Összességében a vízminőség fenntartása és a rendszeres vízvizsgálat nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem alapvető egészségügyi követelmény is a különböző intézmények számára. A biztonságos és tiszta víz biztosítása érdekében az intézményeknek szigorúan be kell tartaniuk a vízkezelési előírásokat és rendszeresen felül kell vizsgálniuk vízrendszereiket. Mutatjuk miért!
Altera blog

Alapvető tanácsok, természetes megoldások és rafinált ötletek egyetlen weboldalon, amik segítenek túllendülni a nehéz helyzeteken, megoldani a mindennapi problémákat, és kicsit megszínesítik a szürke hétköznapokat. Gasztronómia, utazás, háztartás, természetes gyógymódok? Tájékozódj az Altera blogon mindezt a természet erejével!

Alapvető tanácsok

Olyan alapvető tanácsokat szeretnél hallani, amit akár anyukád is mondana, ha lehetőséged lenne gyorsan kikérni a véleményét? Olvasd el tanácsainkat, amik olyanok mintha a legjobb barátnőid, a gondoskodó nagymamád vagy éppen a testvéred jó tanácsait blogunk sorai közé rejtették volna. Itt olyan alapvető jó tanácsokat olvashatsz, amik sok helyzetben hasznodra lesznek majd az élet minden területén!

Természetes megoldások

A legjobb dolgokat a természet alkotta. Ehhez kétség sem fér. Éppen Ezért Az AlTEra blog is természetes megoldásokkal szeretné megoldani a problémáidat. Olyan hasznos eszközöket mutatunk be nektek, amik mindenfelé mesterséges, művi eszköz nélkül is képes csodát művelni, csak figyelj! Természetes megoldások a természet erejével!

Rafinált ötletek

Néha az élet nagy dolgaihoz szükség van egy kis éles látásra, egy kis leleményességre, néhány rafinált ötletre. Ha úgy érzed, az élet nehéz feladat elé állított, újat húzott veled, akkor kapd elő az AlteRA blog rafinált ötleteit és mutass te is valami újat neki!