Így előzheted meg az időskori fogvesztést 5 lépésben!

Főoldal > 5 módja az öregedéssel járó fogproblémák megelőzésének

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 módja az öregedéssel járó fogproblémák megelőzésének


2022/10/19
ZH

A fogvesztés és a fogsor szükségessége korábban az öregedés elkerülhetetlen mellékhatása volt. A mai társadalomban azonban egyre többen tartják meg természetes fogaikat a fogászat fejlődésének és a szájhigiéniára fordított fokozott hangsúlynak köszönhetően.

fogápolás időskorban

Előzd meg az időskori fogproblémákat!

 

Az öregedés nem jelenti azt, hogy el kell veszítened a fogaidat. Számos módszer létezik arra, hogy ne csak épségben tartsd fogaid, hanem azt is, hogy szépek legyenek és jól érezzék magukat. 

 


A száj egészségét fenyegető kockázatok az életkor előrehaladtával

 

Az életkor előrehaladtával számos kockázati tényező befolyásolhatja szájüregünk egészségét. Szerencsére ezek többsége megfelelő gondozással és karbantartással leküzdhető. Néhány példa a kockázati tényezőkre:

  • Visszahúzódó fogíny: Az évekig tartó kemény fogmosás és az ínybetegség elmulasztott diagnózisa az íny visszahúzódásához vezethet.
  • Szájszárazság: A gyógyszerek gyakori mellékhatása.
  • Egészségügyi állapotok: Cukorbetegség, rák, vashiány, pajzsmirigy-problémák és számos egyéb állapot hozzájárulhat a szájüregi problémákhoz.
  • Természetes kopás: Függetlenül attól, hogy milyen óvintézkedéseket teszünk, fogaink az évekig tartó harapás, rágás és csiszolás következtében elhasználódnak.

 

 

Hogyan vigyázz a fogaidra

 

A fogak elvesztése nem feltétlenül az öregség mellékhatása. A fogak megfelelő ápolása és az irritáló anyagok elkerülése egész életen át tartó egészséges mosolyt biztosíthat. Az alábbi 5 dolog, amit most elkezdhetsz megtenni, hogy a jövőben jobb legyen a szájegészséged, a következőek vagy ha már komolyabb fogvesztési problémával birkózol, akkor érdemes a fémmentes fogpótláson elgondolkodnod.
 

 

 

1. Egészséges fogíny

 


A fogaknak erős állkapocsra és egészséges ínyre van szükségük, hogy a helyükön tartsák őket. A fogak elvesztésének egyik fő oka a fogágybetegség, amely a fogat körülvevő területeket érinti. A fogágybetegségek példái közé tartozik a fogínygyulladás, az íny visszahúzódása és az állcsont károsodása.

 

Az íny visszahúzódása szabaddá teheti a fogak gyökereit, hajlamossá téve azokat a szuvasodásra és fertőzésre, és végül fogvesztéshez vezethet.

 

Maga az életkor nem okozza a fogágybetegséget. Inkább a lepedék idővel felhalmozódik, és a betegséget nem veszik észre, és megfelelő kezelés nélkül súlyosbodik.

 

Ha rendszeres fogmosással, fogselymezéssel és rutinszerű fogorvosi látogatással távol tartjuk a lepedéket a fogakon, az segíthet megelőzni a fogágybetegséget. Ha korán észlelik, az ínybetegség antibiotikumokkal, valamint a lepedék és a fertőzött ínyszövet eltávolításával kezelhető. Súlyos esetekben műtétre lehet szükség.

 

 

2. Rendszeres fogmosás és fogselyem használat

 

Ahogy öregszünk, a fogmosás és a fogselyem használata fontosabbá válik, mint valaha. A fogak idővel elveszítik a zománcukat a kopás következtében, így érzékenyek a lepedékre és a szuvasodásra.

 

Tisztítás

Elektromos, puha sörtéjű fogkefével ajánlott naponta kétszer mosni. Ezek a specifikációk az életkor előrehaladtával még fontosabbak. A kemény sörték kemények az ínyre, és hozzájárulhatnak a fogíny vonalának visszahúzódásához.

 

45 fokos szögben kell fogat mosni, hogy biztosítsuk az íny tisztítását, de ne mossuk túl agresszíven az ínyen. Ha ízületi gyulladásos fájdalmaid vagy más fizikai fogyatékosságaid vannak, amelyek megnehezítik a fogmosást, az elektronikus fogkefe eltávolíthatja a fogmosással járó terhelést.

 

Fogselyem

Ha a fogselyem használata még nem része a napi rutinodnak, soha nem késő elkezdeni. A fogak csaknem egyharmadát nem érinti meg a fogmosás, így lepedék marad a szájban, ami fogszuvasodást és ínybetegségeket hagy maga után. Javasoljuk, hogy naponta legalább egyszer használj fogselymet. Győződj meg arról, hogy a fogselyem a fog mindkét oldalát kaparja, és eléri az ínyed a maximális lepedék eltávolítás érdekében.

 

 

3. Rendszeres tisztítás

 

A fogmosás és a fogselyem eltávolítja a lepedéket a szájból, de általában egy kis lepedéket hagy maga után. A lepedék fogkővé, megkeményedett üregképző anyaggá keményedhet meg. A fogkő önmagában fogmosással nem távolítható el; csak szakszerű fogtisztítással távolítható el.

 

A fogak tisztítása mellékes lehet, ha hosszú az orvosi rendelések listája, de rendkívül fontosak a fogak és a száj egészségének megőrzése szempontjából. A tisztítás általában egy fogászati vizsgálattal párosul, ahol a fogorvos ellenőrizheti fogai egészségének általános állapotát. Nemcsak a fogaid tisztítják, hanem a szádat is felmérik az ínybetegségek, a szájüregi fertőzések, a rák és a csontbetegségek kockázata szempontjából.

 

 

4. Fogászati munka fenntartása

 

Régi fogászati munka

 

Az olyan fogászati munkák, mint a tömések, koronák és implantátumok, megfelelő ellátás mellett sokáig eltarthatnak, de nem feltétlenül jár életre szóló garancia. Kérd meg fogorvosod, hogy ellenőrizze korábbi fogászati munkákat, hogy szükség van-e cserére.

 

Fogsorok

Előfordulhat, hogy a jövőben fogsorra lesz szükséged, vagy már van részleges vagy teljes fogsorod. Megfelelő gondozás mellett a fogsor életed végéig kitarthat. A megfelelő ellátás része a fogorvos felkeresése, ha bármi szabálytalanságot észlelsz.

 

 


5. Egészséges táplálkozás

 

Az egészséges táplálkozás jó hatással van általános egészségedre, beleértve a száj egészségét is. A cukrozott, feldolgozott élelmiszerek a fogakon maradnak, és idővel felemésztik a fogzománcot. A gyümölcsök és zöldségek egészséges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek erősíthetik a fogakat.

 

Emellett az alacsony zsírtartalmú tejtermékek étrendjében való bevitele növeli a fehérje- és kalciumbevitelt. Ez nemcsak a fogak szilárdságát javítja, hanem a csontok általános egészségét is.

 

 

Következtetés

 

Száj egészségének megőrzése nem csak esztétikai okokból vagy a fogsorok elkerüléséből áll. A száj egészsége közvetlenül kapcsolódik az általános egészséghez. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre az ínygyulladás és a cukorbetegség, a stroke, a szívbetegség és a légúti problémák között. Feltételezik, hogy az ínyből származó baktériumok a véráramon keresztül eljuthatnak a test más részeire. A száj egészségének javítására szolgáló számos módszer alkalmas a szájon kívüli betegségek megelőzésére is.


 
JövőLegfrissebb cikkek


Miért gyulladt be az ínyem? - Házi praktikák fogínygyulladás ellen
Az ínygyulladás az ínybetegség (parodontális betegség) gyakori és enyhe formája, amely irritációt, bőrpírt és duzzanatot (gyulladást) okoz a fogínyben, az íny fogazat körüli részén. Fontos, hogy komolyan vegyük a fogínygyulladást, és azonnal kezeljük. Az ínygyulladás sokkal súlyosabb fogínybetegséghez, az úgynevezett parodontitiszhez és a fogak elvesztéséhez vezethet.
Altera blog

Alapvető tanácsok, természetes megoldások és rafinált ötletek egyetlen weboldalon, amik segítenek túllendülni a nehéz helyzeteken, megoldani a mindennapi problémákat, és kicsit megszínesítik a szürke hétköznapokat. Gasztronómia, utazás, háztartás, természetes gyógymódok? Tájékozódj az Altera blogon mindezt a természet erejével!

Alapvető tanácsok

Olyan alapvető tanácsokat szeretnél hallani, amit akár anyukád is mondana, ha lehetőséged lenne gyorsan kikérni a véleményét? Olvasd el tanácsainkat, amik olyanok mintha a legjobb barátnőid, a gondoskodó nagymamád vagy éppen a testvéred jó tanácsait blogunk sorai közé rejtették volna. Itt olyan alapvető jó tanácsokat olvashatsz, amik sok helyzetben hasznodra lesznek majd az élet minden területén!

Természetes megoldások

A legjobb dolgokat a természet alkotta. Ehhez kétség sem fér. Éppen Ezért Az AlTEra blog is természetes megoldásokkal szeretné megoldani a problémáidat. Olyan hasznos eszközöket mutatunk be nektek, amik mindenfelé mesterséges, művi eszköz nélkül is képes csodát művelni, csak figyelj! Természetes megoldások a természet erejével!

Rafinált ötletek

Néha az élet nagy dolgaihoz szükség van egy kis éles látásra, egy kis leleményességre, néhány rafinált ötletre. Ha úgy érzed, az élet nehéz feladat elé állított, újat húzott veled, akkor kapd elő az AlteRA blog rafinált ötleteit és mutass te is valami újat neki!