Karácsonyi hagyományos ételeink - Gyűjts inspirációt az ünnepi főzéshez!

Főoldal > A legnépszerűbb karácsonyi ételeink - Nálatok is helyük van az ünnepi asztalon?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A legnépszerűbb karácsonyi ételeink - Nálatok is helyük van az ünnepi asztalon?


2022/10/08
ZH

Sok országhoz hasonlóan Magyarország is gazdag egyedi karácsonyi hagyományokban, és ez az ünnep a magyarok életének legnagyobb eseményei közé tartozik. Nálatok melyik hagyományos magyar étel szokott az ünnepi asztalra kerülni?

karácsonyi menü

Kedvenc karácsonyi ételeink

 


A téli ünnepek itt december elején kezdődnek, és generációk óta megosztott családi hagyományokat mutatnak be. Például az adventi koszorú négy gyertyájával, fenyőágak ágyába fészkelve, és színes (fehér, piros vagy lila) szalagokkal átkötve. Minden vasárnap karácsonyig a családok gyertyát gyújtanak a szeretet, az öröm és a remény jelképeként. Az adventi időszak a várakozás idejét jelképezi, amikor mi, magyarok felkészítjük szívünket és lelkünket a karácsonyra.



Miután a díszek felkerültek a fára, kezdődik a karácsonyi lakoma. De mit eszünk pontosan mi magyarok karácsonykor? Lássuk most 20 legnépszerűbb hagyományos karácsonyi ételt, amelyek egy ünnepi asztalról sem hiányozhatnak Magyarországon.

 

 

1.    Halászlé 

 

A legjellemzőbb magyar karácsonyi étel a halászlé, amelyet édesvízi halból (a legelterjedtebb ponty vagy bármilyen zsíros hal) készítenek, mélyvöröses-barna magyar paprikaporral fűszerezve.

Magyarország minden vidékének megvan a maga halászlé receptje: a leghíresebbek Szegedről és Bajáról, a Tisza, illetve a Duna mellett fekvő városok. Míg a bajai halászlé szeletelt hallal és gyufatésztával (tojásos tészta tészta) és tésztafélékkel kerül tálalásra, addig a szegedi halászlében a halat pürésítik, így sokkal sűrűbb. Az ünnepek alatti halevés nagyon népszerű, mivel úgy tartják, hogy a halpikkely szerencsét és gazdagságot hoz nekünk.

Hogyha idén nem bajlódnál a halászlé elkészítésével, akkor étterem karácsonyra Budapesten a legjobb választás, akár rendelnél, akár az étteremben vacsoráznátok.
 

 

 

2.    Töltött Káposzta 

 

A halászlé után a magyaros töltött káposzta a legkedveltebb és klasszikus karácsonyi étel, amelyet általában karácsony első napján (december 25-én) szolgálnak fel. A recept egyszerű: a darált sertéshúst, a szeletelt füstölt sertés lapockát és a rizst összekeverjük, majd párolt káposztalevélbe töltjük.


A tekercsek lehetnek aprók, mint az ujjak, vagy hatalmasak, mint a tenyér, régiótól függően, és savanyú káposztával, kaporral vagy paradicsomszósszal főzhetik. Összességében magyar kedvenc az ínycsiklandó töltött káposzta.

 


3.    Beigli – Diós és mákos tekercs

 

Íme, van még egy tekert karácsonyi ételünk. Egyetlen magyar karácsonyi asztal sem lenne teljes a fényes és gazdagon töltött beigli nélkül.

Hagyományosan kétféle töltelék létezik: a dió és a mák, mindegyiknek megvan a maga szimbolikus jelentése: a dió megvédi otthonunkat a gonosz hatoktól, míg a mák a jólétet és a gazdagságot jelenti. A számtalan apró mag eredetileg termékenységi varázslatot jelentett, hogy a következő évben bőséges termést biztosítson. A hagyományos töltelékek mellett népszerűek az új ízek is, mint a gesztenyekrém mazsolával vagy a Nutella.

 

4.    Rántott Ponty Majonézes Krumplisalátával 

 

A karácsonyi pontyevés hagyománya Csehországból származik, de sok magyar család szereti.

A ponty némileg kihívást jelent, mivel tele van csontokkal. Akár sült, akár rántott, általában finom ecetes-hagymás burgonyasalátával tálalják. Javasoljuk, hogy próbáljátok ki, ha eddig nem tettétek!

 

 

5.    Gesztenyével Töltött Pulyka

A pulyka a karácsonyi ünnepség elengedhetetlen része Magyarországon. Egyszerűen megsüthető sütőben, vagy édes és puha gesztenyepürével töltve, és általában sült burgonyával és zöldségekkel tálaljuk. A szentesti halas lakoma után általában karácsony első és második napján, december 25-én és 26-án fogyasztjuk ezt a fogást.

 

6.    Mákos Guba 

A Mákos guba karácsonykor is kedvelt desszert, és valószínűleg az egyik legrégebbi. Ennek a kenyérpudingnak a fő összetevői a durvára őrölt mák, a cukor, a tej és a kifli. Minél szárazabb a kifli, annál finomabb a guba. Általában krémes vaníliaszósszal tálalják.

 

 

7.    Forralt Bor

Nincs karácsonyi vásár egy forró csésze forralt bor nélkül, amely megmelengeti a szívet és a hideg kezeket is. A variációk végtelenek. A magyarok vörösborral, fahéjrúddal, narancs- és citromszeletekkel készítik. A fűszerezés kiegyensúlyozott, nem túl édes, de nem is túl savanyú.

Vigyázzunk, nehogy felforrjon a forralt bor, mert az alkohol gyorsan elpárolog. Csak tartsd melegen, és élvezd, amíg tart!

 

 

8.    Mézeskalács/Mézes Puszedli

A Mézeskalács ünnepi és hagyományos puha keksz Magyarországon. A mézeskalácskészítés hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. És képzeld el, nincs gyömbér a mézeskalácsunkban; a méz a fő összetevő, a fahéj és a szegfűszeg mellett.

Karácsonyra elővesszük speciális süti kiszúróinkat, és mindenféle formát készítünk belőlük: fenyőfák, csillagok, üstökösök, hóemberek, rénszarvasok stb. Kihűtve és jegelve, mézeskalácsként gyakran a karácsonyfára kerül, mint szép dísz.

 

 

9.    Szaloncukor


A szaloncukor (bonbonboltos édességek) története egészen az 1700-as évek elejéig nyúlik vissza, amikor Franciaországban készültek az első csokoládéba mártott édességek. A 19. század elején a német cukrászok hozták be Magyarországra a szaloncukrot. Ezeket a kis mennyei falatokat általában színes alufóliába csomagolják, és díszítik vele a karácsonyfát.

A legnépszerűbb töltelék továbbra is a zselé, ezt követi a marcipán és a kókusz. A karácsonyt megelőző hetekben mindenhol kilóra adják, az utcai árusoktól kezdve a szebbnél szebb boltokig és pékségekig.

 

 

10.    Hókifli


A Hókifli finom, dióval töltött omlós tészta darabok, amelyek félhold alakúak, és bőséges porcukorral vannak megszórva. Ezek a finom finomságok több mint egy hétig elállnak, így jóval karácsony előtt nyugodtan elkészítheted őket. Yum.

 

 

11.    Kolbásszal Töltött Karaj


Válasszunk ki egy szép sertéskarajt, csináljunk a közepébe egy lyukat, tegyük bele a kolbászt, majd süssük a sütőben puhára, fűszeresre. Könnyen! Ez a húsos lakoma a karácsonyi tálalás központi eleme, de az a nagyszerű benne, hogy reggelire is fogyaszthatod.

 

 

12.    Zserbó


A karácsony elképzelhetetlen a pompás zserbó nélkül, egy házi készítésű, réteges torta finomra őrölt diós és baracklekváros töltelékkel, étcsokoládéval. Az évek múlásával a klasszikus változatban megjelentek újabb iterációk, mint például a szilvalekvárral, mézzel, almával vagy mákkal készült zserbó.

A Zserbó név Gerbeaud (Emil) magyar kiejtéséből ered, aki híres cukrász és a csokoládékészítés mestere volt, aki felelős e veszélyesen finom desszert kidolgozásáért.

 

 

13.    Püspök Kenyér

Míg az imént látott desszertekhez profi sütési ismeretek szükségesek, íme egy ünnepi csemege, amelyet még akkor is elkészíthetsz, ha már csak egy órád van a vendégek érkezéséig.

 

14.     Hólabda

Ez a finom desszert úgy néz ki, mint egy hógolyó (vagy egy pihe-puha Kozak stílusú sapka), de ígérjük, hogy nem lesz olyan az íze. A recept egyszerű: vaníliás vajkrémmel töltött piskótarétegek. A trükk az, hogy a hógolyószerű formához kerek pogácsaszaggatót használunk, majd a golyókat bekenjük krémmel és kókuszreszelékre forgatjuk. Az egyetlen probléma az, hogy egy szempillantás alatt eltűnik.
 
 




Felmérések



Legfrissebb cikkek


5 meggyőző érv, hogy miért szükséges a klíma az irodákban
A modern munkahelyi környezet számos kihívással szembesül, amelyek közül az egyik legfontosabb a megfelelő hőmérséklet biztosítása. Az irodai klímaberendezések már nem csak kényelmi szempontból fontosak, hanem esszenciális részei a produktív munkakörnyezetnek. Íme öt meggyőző érv, ami alátámasztja, hogy miért nélkülözhetetlen a klímaberendezés minden irodában.
Természetes módszerekkel a fogfájás csillapításáért
A fogfájdalom az egyik legzavaróbb és legkellemetlenebb érzés, amivel szembesülhetünk. Akár enyhe, állandó diszkomfortról van szó, akár heves és éles fájdalomról, fontos megérteni, hogy mi okozhatja a fogfájdalmat, és hogyan lehet csillapítani azt természetes módon. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a fogfájdalom leggyakoribb okait, valamint megosztunk hatékony és természetes tippeket arra, hogyan enyhíthetjük a fájdalmat otthon, amíg elérünk a fogorvoshoz.  
Altera blog

Alapvető tanácsok, természetes megoldások és rafinált ötletek egyetlen weboldalon, amik segítenek túllendülni a nehéz helyzeteken, megoldani a mindennapi problémákat, és kicsit megszínesítik a szürke hétköznapokat. Gasztronómia, utazás, háztartás, természetes gyógymódok? Tájékozódj az Altera blogon mindezt a természet erejével!

Alapvető tanácsok

Olyan alapvető tanácsokat szeretnél hallani, amit akár anyukád is mondana, ha lehetőséged lenne gyorsan kikérni a véleményét? Olvasd el tanácsainkat, amik olyanok mintha a legjobb barátnőid, a gondoskodó nagymamád vagy éppen a testvéred jó tanácsait blogunk sorai közé rejtették volna. Itt olyan alapvető jó tanácsokat olvashatsz, amik sok helyzetben hasznodra lesznek majd az élet minden területén!

Természetes megoldások

A legjobb dolgokat a természet alkotta. Ehhez kétség sem fér. Éppen Ezért Az AlTEra blog is természetes megoldásokkal szeretné megoldani a problémáidat. Olyan hasznos eszközöket mutatunk be nektek, amik mindenfelé mesterséges, művi eszköz nélkül is képes csodát művelni, csak figyelj! Természetes megoldások a természet erejével!

Rafinált ötletek

Néha az élet nagy dolgaihoz szükség van egy kis éles látásra, egy kis leleményességre, néhány rafinált ötletre. Ha úgy érzed, az élet nehéz feladat elé állított, újat húzott veled, akkor kapd elő az AlteRA blog rafinált ötleteit és mutass te is valami újat neki!