Az éttermekben, vendéglátásban nagyon gyakori az élelmiszer pazarlás fogalma, ami ellen tehetünk lépéseket, egy kevésbé pazarló vendéglátóhely érdekében!

Főoldal > Így csökkentsd az élelmiszer pazarlást az éttermedben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Így csökkentsd az élelmiszer pazarlást az éttermedben


2023/03/14
NA

Szerinted hány kiló élelmiszer kerül évente a szemétbe? És ebből mennyi keletkezik az élelmiszer-szolgáltatásban? Az éttermekben elkészített ételek 5–15 százalékát kidobják, a nyersanyagok esetében pedig akár 70 százalékos is lehet a veszteség. A hulladék 40%-ka éttermekből, élelmiszerboltokból és élelmiszer-szolgáltató cégektől származik. Az a tény, hogy ez a szám túl magas, természetesen nem vita tárgya. De hogyan segíthetsz te, mint vendéglős, hogy csökkentsd ezt a pazarlást? Íme 5 tipp, hogyan kerülheted el az ételpazarlást éttermedben, és hogyan takaríthatsz meg pénzt.

Élelmiszer pazarlás

#1 Szabd testre a menüdet, és kínálj különböző adagokat

Előfordul, hogy bizonyos ételeknél sokszor túl sok marad a tányérokon. Első lépésként hasznos az adagok méretének újragondolása, vagy akár különböző méretek felajánlása. Az is segít, ha a menüben olyan jelzések jelennek meg, mint „2 személyre elég”, „Kis étvágyra” vagy „Megosztáshoz tökéletes”. Ha meg szeretnéd tudni, hogy melyik tányéron van nagy valószínűséggel maradék, fordulj a konyhai személyzethez. Közvetlenül a vendégektől gyűjthetnek visszajelzéseket, és tudják, mely ételeket kell majd módosítani – így ez egy tökéletes étterem marketing eszköz, ami vásárlóbarát is.

 

#2 Csomagold be a maradék ételt

Ha a beállított adagméretek ellenére is marad valami a tányérokon, felajánlhatod vendégeidnek, hogy vigyék magukkal haza a maradékot egy dobozban. Ezzel pénzt takaríthatsz meg és a vendégek később otthon is elfogyaszthatják az ételt. 

#3 Optimalizáld a rendelést

Természetesen az éttermi iparban nem csak az ételkészítés játszik szerepet az élelmiszerpazarlás megelőzésében. Az alapanyagok vásárlásakor is csökkenthető a hulladék, megfelelő tervezéssel és előkészítéssel. Ehhez elemezni kell a vásárlási magatartást, valamint a releváns kulcsadatokat, például a tavalyi értékeket vagy az időjárás-előrejelzéseket. Mely termékeket vásárolsz leggyakrabban és mely szállítóktól? Milyen ételeket és italokat rendelnek jelenleg leggyakrabban vendégeid?  

 

#4 Gondoskodj a megfelelő tárolásról és a rendszeres készletről

A jól megtervezett vásárlás csak akkor segít, ha az élelmiszereket is megfelelően tudjuk tárolni. Az olyan tényezők, mint a hőmérséklet, a fény, a higiénia vagy a páratartalom fontos szerepet játszanak. Minden élelmiszerkategória esetében ügyelni kell a különböző tárolási intézkedésekre a hulladék csökkentése érdekében. A megfelelő tárolás szempontjából az „első az elsőben” megközelítés is jó módszer az élelmiszerpazarlás és a felesleges költségek elkerülésére. Ez azt jelenti, hogy a készletet oly módon kell megszervezni, hogy az elsőként tárolt termékek kerüljenek elsőként újra felhasználásra.
Ezen túlmenően tanácsos rendszeres leltárt végezni. Ez nem csak pénzügyi szempontból fontos, hanem jó áttekintést ad a jelenlegi készletéről is – ami viszont segít csökkenteni az élelmiszer pazarlást.

 

# 5 Adományozz ételt

Ha a nap végén még marad ételmaradék, van néhány módszer annak biztosítására, hogy a felesleges étel ne kerüljön kidobásra. Például csatlakozhatsz jótékonysági szervezetekhez, és felajánlhatod nekik a megmaradt ételt. Egy másik lehetőség a digitális platformokon keresztül, ahol kedvezményes áron kínálhatod a maradékot. Itthon ilyen platform a Munch. Ez lehetővé teszi, hogy megóvd az élelmiszert a pazarlástól, és még további nyereségre is szert tehetsz.
FelmérésekLegfrissebb cikkek


Miért gyulladt be az ínyem? - Házi praktikák fogínygyulladás ellen
Az ínygyulladás az ínybetegség (parodontális betegség) gyakori és enyhe formája, amely irritációt, bőrpírt és duzzanatot (gyulladást) okoz a fogínyben, az íny fogazat körüli részén. Fontos, hogy komolyan vegyük a fogínygyulladást, és azonnal kezeljük. Az ínygyulladás sokkal súlyosabb fogínybetegséghez, az úgynevezett parodontitiszhez és a fogak elvesztéséhez vezethet.
Altera blog

Alapvető tanácsok, természetes megoldások és rafinált ötletek egyetlen weboldalon, amik segítenek túllendülni a nehéz helyzeteken, megoldani a mindennapi problémákat, és kicsit megszínesítik a szürke hétköznapokat. Gasztronómia, utazás, háztartás, természetes gyógymódok? Tájékozódj az Altera blogon mindezt a természet erejével!

Alapvető tanácsok

Olyan alapvető tanácsokat szeretnél hallani, amit akár anyukád is mondana, ha lehetőséged lenne gyorsan kikérni a véleményét? Olvasd el tanácsainkat, amik olyanok mintha a legjobb barátnőid, a gondoskodó nagymamád vagy éppen a testvéred jó tanácsait blogunk sorai közé rejtették volna. Itt olyan alapvető jó tanácsokat olvashatsz, amik sok helyzetben hasznodra lesznek majd az élet minden területén!

Természetes megoldások

A legjobb dolgokat a természet alkotta. Ehhez kétség sem fér. Éppen Ezért Az AlTEra blog is természetes megoldásokkal szeretné megoldani a problémáidat. Olyan hasznos eszközöket mutatunk be nektek, amik mindenfelé mesterséges, művi eszköz nélkül is képes csodát művelni, csak figyelj! Természetes megoldások a természet erejével!

Rafinált ötletek

Néha az élet nagy dolgaihoz szükség van egy kis éles látásra, egy kis leleményességre, néhány rafinált ötletre. Ha úgy érzed, az élet nehéz feladat elé állított, újat húzott veled, akkor kapd elő az AlteRA blog rafinált ötleteit és mutass te is valami újat neki!