A szaunázás nagyszerű hatásokkal bír a szervezetedre! Ezért szaunázz Te is! A szauna hatásai

Főoldal > A szaunázás nagyszerű hatásokkal bír a szervezetedre! Ezért szaunázz Te is!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A szaunázás nagyszerű hatásokkal bír a szervezetedre! Ezért szaunázz Te is!


2022/05/26
GE.

A szaunázás elősegíti a szív, a tüdő és az agy egészségét, miközben eltávolítja a méreganyagokat és segít a fájdalomcsillapításban. Tanulmányok kimutatták, hogy a szaunázás csökkenti a stresszt és javítja az immunrendszert!

szauna

Mik a szauna használatának előnyei és hátrányai?

A szaunázás számos előnyt, sőt néhány hátrányt is kínál, mivel szélsőséges módon hat az emberi testre. Ellentétben azzal, amilyennek egy külső szemlélő számára tűnik, amikor bent rúgja magát, a szaunázás élménye nem passzív. Miközben Ön relaxál, a teste valójában keményen dolgozik. A bőrfelszíntől kezdve egészen a test mélyéig, testének minden rendszere aktívan reagál a szauna hőjére. 

A szaunázás előnyei 

A szaunázás összességében javíthatja testünk és elménk működését, hogy jól érezzük magunkat, és akár meg is előzhetünk bizonyos egészségügyi problémákat.
A szív egészsége és a szív- és érrendszeri teljesítmény
Az egészséges szív- és érrendszerrel rendelkező embereknél a rendszeres szaunázás vizsgálatokkal bizonyítottan csökkenti a szív- és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A heti többszöri szaunázás serkentő gyakorlatot biztosít a szív és az erek számára. Mivel a szíve keményebben dolgozik, és az erek kitágulnak, hogy fokozzák a bőr és az egész test keringését, így jobban kondicionálódnak. Ez a szaunán kívül jobb teljesítményhez és alacsonyabb vérnyomáshoz vezethet.

A tüdő és a légutak egészsége

Számos tanulmány megállapította, hogy a rendszeres szaunázás nagyon jót tesz a tüdőnek. Ha a tüdeje egészséges, a heti többszöri szaunázás segíthet megőrizni egészségét és megelőzni a betegségeket. A szaunázás azonban hosszú távon sokkal többet tehet, mint a tüdőbetegségek megelőzése.
A kutatók megállapították, hogy a szaunázás javíthatja az olyan állapotokat, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a krónikus hörghurut és az asztma. A szaunában való lazítás még a megfázás, a nátha és az akut hörghurut légúti tüneteit is enyhítheti.

A szaunázás gyakran kitisztítja a torlódott orrjáratokat, hogy jobban lélegezzen (és összességében jobban érezze magát), ha beteg, szénanáthás vagy egyéb környezeti allergiás tünetekkel küzd. 

Az agy egészsége

Az agy ugyanolyan szerve a testének, mint a szív és a tüdő, és ez is profitálhat a szaunázásból. A megnövekedett keringés tápanyagokban gazdag vérrel veszi körül, a neurotranszmitterek és hormonok változása pedig javítja a működését és a stresszre adott reakcióit (erről bővebben alább). 

Egy 20 éven át tartó finn tanulmányban nyomon követték azoknak a férfiaknak az egészségét, akik hetente 4-7 alkalommal szaunáztak. A kutatók megállapították, hogy a rendszeres szaunázóknál alacsonyabb volt a demencia, köztük az Alzheimer-kór kockázata. 

Immun egészség

A rendszeres szaunázás még az immunrendszer működését is javíthatja, így segíthet a vírusok, baktériumok és gombák által okozott betegségek leküzdésében. Az egyik fegyver, amelyet a szervezet a betegségek és fertőzések leküzdésére használ, a fehérvérsejtek, és a szauna hője felpörgeti e sejtek termelését. 

Az izzadás aktiválja a makrofágok és a dermcidin nevű baktériumölő anyagokat is. Ez az izzadtság sokkal több, mint az ellenszenves nedvesség, amely minden porcikádról lecsöpög - ez az immunrendszered kemény munkájának bizonyítéka. 


A bőr egészsége

A szaunázás segíthet megőrizni bőre egészségét és szépségét. A pórusok fokozott vérkeringése kitágítja azokat, hogy az izzadság ki tudjon szabadulni. Az izzadás tulajdonképpen a tested tisztítása, és csökkentheti a foltokat és kiütéseket. A szaunázás, majd a felesleges maradványok leöblítésére szolgáló zuhanyzás gyakran puhábbá, simábbá és sokkal egészségesebbé teszi a bőrt. 

 

Ha elnyerte tetszésedet a szauna hatásai, akkor meleg szívvel ajánljuk az Aliante szaunáit! Egyedi kialakítással a te otthonodra formálva alakítanak ki minőségi szaunát! Kültéri szaunák rendelése nagyon egyszerű!
UtazásLegfrissebb cikkek


Ezek a hírességek erre a csodaeszközre esküdnek: fiatalon tartja őket!
A méregtelenítéstől a fogyást segítő hatásán át egészen a bőrfeszesítő képességért rengeteg sztár imádja ezt a csodaszert, ami nem más, mint a szauna. Évtizedek óta hirdetik a sztárok, hogy fantasztikus hatással rendelkezik a szaunázás és rengeteg előnye van, mutatjuk!
Altera blog

Alapvető tanácsok, természetes megoldások és rafinált ötletek egyetlen weboldalon, amik segítenek túllendülni a nehéz helyzeteken, megoldani a mindennapi problémákat, és kicsit megszínesítik a szürke hétköznapokat. Gasztronómia, utazás, háztartás, természetes gyógymódok? Tájékozódj az Altera blogon mindezt a természet erejével!

Alapvető tanácsok

Olyan alapvető tanácsokat szeretnél hallani, amit akár anyukád is mondana, ha lehetőséged lenne gyorsan kikérni a véleményét? Olvasd el tanácsainkat, amik olyanok mintha a legjobb barátnőid, a gondoskodó nagymamád vagy éppen a testvéred jó tanácsait blogunk sorai közé rejtették volna. Itt olyan alapvető jó tanácsokat olvashatsz, amik sok helyzetben hasznodra lesznek majd az élet minden területén!

Természetes megoldások

A legjobb dolgokat a természet alkotta. Ehhez kétség sem fér. Éppen Ezért Az AlTEra blog is természetes megoldásokkal szeretné megoldani a problémáidat. Olyan hasznos eszközöket mutatunk be nektek, amik mindenfelé mesterséges, művi eszköz nélkül is képes csodát művelni, csak figyelj! Természetes megoldások a természet erejével!

Rafinált ötletek

Néha az élet nagy dolgaihoz szükség van egy kis éles látásra, egy kis leleményességre, néhány rafinált ötletre. Ha úgy érzed, az élet nehéz feladat elé állított, újat húzott veled, akkor kapd elő az AlteRA blog rafinált ötleteit és mutass te is valami újat neki!