Ne halogasd a bölcsességfoghúzást

Főoldal > Miért ne halogasd a bölcsességfog eltávolítást?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Miért ne halogasd a bölcsességfog eltávolítást?


2021/04/14
Puskás Rékka

A bölcsességfogát 10 emberből 8-nak ki kell húzni, nagyon ritka az, hogy ez a fog jó irányba nőjön és legyen elegendő helye is. Ha ezek a kritériumok nem teljesülnek, akkor következik a bölcsességfog eltávolítása. Ennek hiányában ugyanis később súlyos problémák, következmények, tünetek, jelentkezhetnek, ezek pedig akár később az őrlőfogak elvesztéséhez is vezethetnek.

Ne halogasd a bölcsességfoghúzást!

Több idő, több gyötrelem

 

Fogorvoshoz senki se szeret járni. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy a fogászati problémák esetében fokozottan igaz, hogy minél tovább halogatod, annál nagyobb lesz a probléma és a fájdalom is. A fogfájás nem múlik el magától, a fájdalom megszüntetésének egyetlen lehetséges módja a fog meggyógyítása fogorvosi kezelés által. Minél tovább kínlódsz, minél tovább halogatod a fogorvos meglátogatását, annál jobban fogsz szenvedni.  A bölcsességfogak esetében már gyakran azelőtt javasolni szokták az eltávolítást, hogy a fog gyökeret eresztene. Ha rossz irányba nő a bölcsességfog, és nem távolítják el időben, akkor az megtolja az egész fogsort, és ez nemcsak kerítés fogakhoz, hanem funkcióbeli deformitáshoz is vezet. A PureDental egy szájsebészet Budapest szívében, ahol fájdalommentesen és gyorsan távolítják el a bölcsességfogat. 

Más fogakat is károsíthat

 

Jobb esetben csak meg tolja, kicsit elferdült így az előtte lévő fogakat, rosszabb esetben a hetes fog foggyökerét úgy meg tudja nyomni, hogy annak fog gyökere elhal, a fogat pedig el kell távolítani. De az sem ritka, hogy a szépen előbújó nyolcas fog, egészen egyszerűen letöri az előtte álló fog valamely részét.

 

Nagyobb a szuvasodás és más problémák kialakulásának veszélye

 

A városi civilizáció kialakulásával, az ételek hőkezelésével és az életmódunk, életszínvonalunk nagymértékű növekedésével bizonyos evolúciós változások is végbe mentek rajtunk. Az egyik ilyen, hogy míg régen a nyers hús megrágása céljából szükség volt a 8. fogra. Ma azonban ez már csak egy elcsökevényesedett szerv és egészen egyszerűen nincs elegendő hely az állcsontban a 8. fognak.

 

Ebből fakadóan, ha mégis kinő, akkor nagyon szorosan fognak ott állni a fogak. A szorosan álló fogak kiváló táptalajt nyújtanak a fogszuvasodásnak, sőt a fogszuvasodás továbbterjedését is nagymértékben könnyíti az, hogy a bölcsességfog igen nehezen elérhető helyen van hátul, az őrlőfogak pedig szorosan egymás mellett.
Elemzések Felmérések Gazdaság Jövő PénzLegfrissebb cikkek


Fontos tudnivalók a lyukas fogakkal kapcsolatban
A lyukas fog egy nagyon gyakori probléma, ennek ellenére alig tudunk róla valamit. Hogyan alakulnak ki a lyukas fogak, minek hatására, hogyan lehet őket hatékonyan kezelni, és ami a legfontosabb: mit lehet ellenük tenni? Az alábbi cikkben összeszedtünk néhány fontos tudnivalót a lyukas fogakkal kapcsolatban.
Kirándulást tervezel? Erre érdemes elindulnod!
Az ősz megérkeztével az időjárás is kezd már hűvösebbé válni, mégis szerencsére még akadnak napsütötte délutánok, melyeken érdemes egy-egy rövidebb vagy éppen hosszabb kirándulást tervezned – lássuk, merre érdemes ellátogatnod a Budai Várnegyedben!