Miért gyulladt be az ínyem? - Házi praktikák fogínygyulladás ellen

Főoldal > Miért gyulladt be az ínyem? - Házi praktikák fogínygyulladás ellen

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Miért gyulladt be az ínyem? - Házi praktikák fogínygyulladás ellen


2023/07/12
ZH

Az ínygyulladás az ínybetegség (parodontális betegség) gyakori és enyhe formája, amely irritációt, bőrpírt és duzzanatot (gyulladást) okoz a fogínyben, az íny fogazat körüli részén. Fontos, hogy komolyan vegyük a fogínygyulladást, és azonnal kezeljük. Az ínygyulladás sokkal súlyosabb fogínybetegséghez, az úgynevezett parodontitiszhez és a fogak elvesztéséhez vezethet.

fogínygyulladás

Miért gyulladt be az ínyem?

 

 A fogínygyulladás leggyakoribb oka a rossz szájhigiénia. A megfelelő szájápolási szokások, mint például a napi legalább kétszeri fogmosás, a napi fogselyem használata és a rendszeres fogászati ellenőrzés segíthet megelőzni és visszafordítani a fogínygyulladást.

 

 


Az ínygyulladás tünetei

 

 

Az egészséges fogíny feszes és halvány rózsaszínű, és szorosan illeszkedik a fogak köré. Az ínygyulladás jelei és tünetei a következők:

 

 

 • Duzzadt vagy puffadt íny
 • Sötétvörös vagy sötétvörös íny
 • Könnyen vérző fogíny, ha fogkefét vagy fogselymet használ
 • Rossz lehelet
 • Visszahúzódó íny
 • Érzékeny íny

 

 

Ha az ínygyulladás bármely jelét vagy tünetét észleled, kérj időpontot fogorvosodhoz. Minél hamarabb fordulsz orvoshoz, annál nagyobb az esélye a fogínygyulladás okozta károk visszafordítására és a fogágygyulladás kialakulásának megelőzésére. Az fogínygyulladás kezelése nagyon fontos a mielőbbi betegségek megelőzése végett!

 

 


Mi okoz ínygyulladást?

 


Az ínygyulladás leggyakoribb oka a rossz szájhigiénia, amely elősegíti a lepedék kialakulását a fogakon, ami gyulladást okoz a környező ínyszövetekben. Így vezethet a lepedék ínygyulladáshoz:

 

A fogakon lepedék képződik. A lepedék egy láthatatlan, ragadós film, amely főként baktériumokból áll, és akkor képződik a fogakon, amikor az élelmiszerekben lévő keményítők és cukrok kölcsönhatásba lépnek a szájban általában előforduló baktériumokkal. A lepedéket naponta kell eltávolítani, mert gyorsan újraképződik.

 

A lepedék fogkővé alakul. A fogakon maradó lepedék az íny alatt fogkővé (fogkővé) keményedhet meg, amely összegyűjti a baktériumokat. A fogkő megnehezíti a lepedék eltávolítását, védőpajzsot képez a baktériumok számára, és irritációt okoz az íny mentén. A fogkő eltávolításához professzionális fogtisztításra van szükség.

 

Az íny begyullad (ínygyulladás). Minél tovább marad a lepedék és a fogkő a fogain, annál jobban irritálja az ínyet, az ínynek a fogazat körüli részét, és gyulladást okoz. Idővel az íny megduzzad és könnyen vérzik. Fogszuvasodás (fogszuvasodás) is előfordulhat. Ha nem kezelik, a fogínygyulladás periodontitissé és esetleges fogvesztéssé alakulhat.

 

 

Kockázati tényezők

 

Az ínygyulladás gyakori, és bárkinél kialakulhat. A következő tényezők növelhetik a fogínygyulladás kockázatát:

 

 • Rossz szájápolási szokások
 • Dohányzás vagy dohányrágás
 • Idősebb kor
 • Száraz száj
 • Rossz táplálkozás, beleértve a C-vitamin hiányát
 • Nem megfelelően illeszkedő fogpótlások vagy nehezen tisztítható fogak
 • Az immunitást csökkentő állapotok, például leukémia, HIV/AIDS vagy rákkezelés
 • Bizonyos gyógyszerek, mint például a fenitoin (Dilantin, Phenytek) epilepsziás rohamok kezelésére, valamint egyes kalciumcsatorna-blokkolók, amelyeket angina, magas vérnyomás és egyéb állapotok kezelésére használnak.
 • Hormonális változások, például a terhességgel, a menstruációs ciklussal vagy a fogamzásgátló tabletták használatával kapcsolatosak
 • Genetika
 • Egészségügyi állapotok, például bizonyos vírusos és gombás fertőzések

 

 

 

Mit tehetsz az ínygyulladás ellen?

 

 

Jó szájhigiénia: Ez azt jelenti, hogy naponta legalább kétszer két percig kell fogat mosni – reggel és lefekvés előtt – és naponta legalább egyszer fogselymet használni. Még jobb, ha minden étkezés vagy uzsonna után mosson fogkefét, vagy ahogy fogorvosod javasolja. A fogmosás előtti fogselyem segítségével eltávolíthatja a fellazult élelmiszer-részecskéket és a baktériumokat.

 

Rendszeres fogorvosi látogatások: Rendszeresen keresd fel fogorvosod tisztítás céljából, általában 6-12 havonta. Ha vannak olyan kockázati tényezők, amelyek növelik a parodontitis kialakulásának esélyét – például szájszárazság, bizonyos gyógyszerek szedése vagy dohányzás –, akkor gyakrabban kell professzionális tisztítás. Az éves fogászati röntgensugarak segíthetnek azonosítani azokat a betegségeket, amelyek vizuális fogászati vizsgálattal nem láthatók, és nyomon követhetik a fogászati egészségügyi változásokat.

 

Jó egészségügyi gyakorlatok: Az olyan gyakorlatok, mint az egészséges táplálkozás és a vércukorszint szabályozása, ha cukorbeteg, szintén fontosak az íny egészségének megőrzéséhez.
 
Bevételek Elemzések Felmérések Források Gazdaság Jövő Keresőoptimalizálás, SEO Kiadások Kimutatások Közösségi média marketing Külföld Múlt Online marketing Pénz Piac Statisztikák Turizmus Turizmusmarketing UtazásLegfrissebb cikkek


Ilyen káros anyagok és baktériumok találhatóak a vízben
Összességében a vízminőség fenntartása és a rendszeres vízvizsgálat nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem alapvető egészségügyi követelmény is a különböző intézmények számára. A biztonságos és tiszta víz biztosítása érdekében az intézményeknek szigorúan be kell tartaniuk a vízkezelési előírásokat és rendszeresen felül kell vizsgálniuk vízrendszereiket. Mutatjuk miért!
Altera blog

Alapvető tanácsok, természetes megoldások és rafinált ötletek egyetlen weboldalon, amik segítenek túllendülni a nehéz helyzeteken, megoldani a mindennapi problémákat, és kicsit megszínesítik a szürke hétköznapokat. Gasztronómia, utazás, háztartás, természetes gyógymódok? Tájékozódj az Altera blogon mindezt a természet erejével!

Alapvető tanácsok

Olyan alapvető tanácsokat szeretnél hallani, amit akár anyukád is mondana, ha lehetőséged lenne gyorsan kikérni a véleményét? Olvasd el tanácsainkat, amik olyanok mintha a legjobb barátnőid, a gondoskodó nagymamád vagy éppen a testvéred jó tanácsait blogunk sorai közé rejtették volna. Itt olyan alapvető jó tanácsokat olvashatsz, amik sok helyzetben hasznodra lesznek majd az élet minden területén!

Természetes megoldások

A legjobb dolgokat a természet alkotta. Ehhez kétség sem fér. Éppen Ezért Az AlTEra blog is természetes megoldásokkal szeretné megoldani a problémáidat. Olyan hasznos eszközöket mutatunk be nektek, amik mindenfelé mesterséges, művi eszköz nélkül is képes csodát művelni, csak figyelj! Természetes megoldások a természet erejével!

Rafinált ötletek

Néha az élet nagy dolgaihoz szükség van egy kis éles látásra, egy kis leleményességre, néhány rafinált ötletre. Ha úgy érzed, az élet nehéz feladat elé állított, újat húzott veled, akkor kapd elő az AlteRA blog rafinált ötleteit és mutass te is valami újat neki!