Melyek azok a dentalhigiéniás kezelések?

Főoldal > Melyek azok a dentalhigiéniás kezelések?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Melyek azok a dentalhigiéniás kezelések?


2021/03/03
Puskás Rékka

Bizonyára te is gyakran hallottad már ezt a szót: dentalhigiénia, esetleg dentalhigiéniás kezelés. De azt is tudod, hogy ezek a fogalmak valójában mit takarnak? Hogy milyen beavatkozásokról van szó? Ebből a cikkből megtudhatod, mely kezelések tartoznak ide, és azoknak mi a folyamata.

Ismerd meg a dentálhigiéniás kezeléseket?

Dentalhigiénia

 

A dentalhigiéniai kezelések egy része az esztétikus fogak érdekében történik, ilyen például a fogfehérítés. De az olyan kezelések, mint például a fogkőeltávolítás már nem csupán esztétikai kérdés. Egy idő után a felgyülemlett fogkő ugyanis egészségügyi problémákhoz vezet, ezekről lentebb részletesen lehet olvasni. Általában egy külön szekció a dentálhigiénia Budapest legtöbb fogászatán, így nem nehéz ilyen kezelésekre időpontot szerezni. 

Fogkőeltávolítás

 

A fogkőnek nem szokás különösebben nagy szerepet tulajdonítani, pedig, ha nincsen rendszeresen leszedetve akkor nem csak esztétikai gondot okoz, mivel látszik, de kellemetlen leheletet, fogínygyulladást, majd fogágybetegségeket és végül fogvesztést okoz. Épp ezért nagyon fontos, hogy rászánjuk félévente azt a nagyjából egy órát, ameddig eltávolítják. Ez egy fájdalommentes beavatkozás, ami egy ultrahangos depurátorral történik, és utána nem csak szebbek lesznek a fogak, de sokkal simábbnak is érződnek majd.

 

Rendelői fogfehérítés

 

A rendelői fogfehérítés kevésbé egészségügyi, de annál inkább esztétikai jellegű kezelés. Számos alternatív, otthon is elvégezhető fogfehérítő szerkezettel találkozni az interneten, nem beszélve a házi praktikákról, például a szódabikarbónával történő fogfehérítésről, azonban nagyon fontos tudni, hogy ezek többet ártanak, mint használnak, a keletkezett kárt pedig sokkal nehezebb orvosolni! Ellenben a rendelői fehérítés gyors, biztonságos és hosszútávú, úgyhogy inkább ezt válaszd!

 

Fogcsikorgatás elleni sín

 

A fogcsikorgatás elleni sínt állkapocs ízületi problémánál vagy éjszakai fogsorcsikorgatás és napközbeni állkapocs szorításnál alkalmazzák, hogy az izmok nyugalmi állapotba kerüljenek. A fogcsikorgatás nem csak egy zavaró szokás, de a fogak egészségére is ártalmas, ezért érdemes mielőbb tenni ellene!

 

Instruálás, plakkfestés

 

Végezetül szót kell ejteni az olyan kezelésekről is, melyek az otthoni szájápolást hivatottak tökéletesíteni, például, amikor egy szakember megmutatja, hogyan kell helyes technikával tisztítani a fogakat. Ehhez szokták szemléltetőeszközként használni a plakkfestéket, mely egy olyan színezőanyag, ami megmutatja, hol maradt lepedék, így vizuálisan prezentálja, ha valakinek nem megfelelő a fogmosási technikája.
Jövő Kiadások PénzLegfrissebb cikkek


Pezsgőfürdő vagy hidromasszázs?
A két fogalom bizony nem ugyanazt jelenti: míg a pezsgőfürdőben levegő, addig a hidromasszázskádban levegővel kevert víz váltja ki a hatást! A hidromasszázs mélyebb hatást kelt, mint a pezsgőfürdő, a levegő inkább csak kényelmi, kellemes érzésre jó, az igazi masszírozó hatásról a vízsugár gondoskodik.
Bőrfeszesítő praktikák
A feszes bőr minden nő álma. Az idő és az életmód azonban nyomot hagy a szervezet elsődleges védelmi vonalán. A rendszeres mozgás és a megfelelő táplálkozás mellett elengedhetetlen a jó minőségű, bőrtípusnak megfelelő krémek és praktikák alkalmazása, hogy a bőr feszes, fiatalos és ragyogó maradjon.
Miért ne halogasd a bölcsességfog eltávolítást?
A bölcsességfogát 10 emberből 8-nak ki kell húzni, nagyon ritka az, hogy ez a fog jó irányba nőjön és legyen elegendő helye is. Ha ezek a kritériumok nem teljesülnek, akkor következik a bölcsességfog eltávolítása. Ennek hiányában ugyanis később súlyos problémák, következmények, tünetek, jelentkezhetnek, ezek pedig akár később az őrlőfogak elvesztéséhez is vezethetnek.