Melyek azok a dentalhigiéniás kezelések?

Főoldal > Melyek azok a dentalhigiéniás kezelések?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Melyek azok a dentalhigiéniás kezelések?


2021/03/03
Puskás Rékka

Bizonyára te is gyakran hallottad már ezt a szót: dentalhigiénia, esetleg dentalhigiéniás kezelés. De azt is tudod, hogy ezek a fogalmak valójában mit takarnak? Hogy milyen beavatkozásokról van szó? Ebből a cikkből megtudhatod, mely kezelések tartoznak ide, és azoknak mi a folyamata.

Ismerd meg a dentálhigiéniás kezeléseket?

Dentalhigiénia

 

A dentalhigiéniai kezelések egy része az esztétikus fogak érdekében történik, ilyen például a fogfehérítés. De az olyan kezelések, mint például a fogkőeltávolítás már nem csupán esztétikai kérdés. Egy idő után a felgyülemlett fogkő ugyanis egészségügyi problémákhoz vezet, ezekről lentebb részletesen lehet olvasni. Általában egy külön szekció a dentálhigiénia Budapest legtöbb fogászatán, így nem nehéz ilyen kezelésekre időpontot szerezni. 

Fogkőeltávolítás

 

A fogkőnek nem szokás különösebben nagy szerepet tulajdonítani, pedig, ha nincsen rendszeresen leszedetve akkor nem csak esztétikai gondot okoz, mivel látszik, de kellemetlen leheletet, fogínygyulladást, majd fogágybetegségeket és végül fogvesztést okoz. Épp ezért nagyon fontos, hogy rászánjuk félévente azt a nagyjából egy órát, ameddig eltávolítják. Ez egy fájdalommentes beavatkozás, ami egy ultrahangos depurátorral történik, és utána nem csak szebbek lesznek a fogak, de sokkal simábbnak is érződnek majd.

 

Rendelői fogfehérítés

 

A rendelői fogfehérítés kevésbé egészségügyi, de annál inkább esztétikai jellegű kezelés. Számos alternatív, otthon is elvégezhető fogfehérítő szerkezettel találkozni az interneten, nem beszélve a házi praktikákról, például a szódabikarbónával történő fogfehérítésről, azonban nagyon fontos tudni, hogy ezek többet ártanak, mint használnak, a keletkezett kárt pedig sokkal nehezebb orvosolni! Ellenben a rendelői fehérítés gyors, biztonságos és hosszútávú, úgyhogy inkább ezt válaszd!

 

Fogcsikorgatás elleni sín

 

A fogcsikorgatás elleni sínt állkapocs ízületi problémánál vagy éjszakai fogsorcsikorgatás és napközbeni állkapocs szorításnál alkalmazzák, hogy az izmok nyugalmi állapotba kerüljenek. A fogcsikorgatás nem csak egy zavaró szokás, de a fogak egészségére is ártalmas, ezért érdemes mielőbb tenni ellene!

 

Instruálás, plakkfestés

 

Végezetül szót kell ejteni az olyan kezelésekről is, melyek az otthoni szájápolást hivatottak tökéletesíteni, például, amikor egy szakember megmutatja, hogyan kell helyes technikával tisztítani a fogakat. Ehhez szokták szemléltetőeszközként használni a plakkfestéket, mely egy olyan színezőanyag, ami megmutatja, hol maradt lepedék, így vizuálisan prezentálja, ha valakinek nem megfelelő a fogmosási technikája.
Jövő Kiadások PénzLegfrissebb cikkek


Hol keress orvosokat? -Mutatjuk a legmodernebb felületeket
Hogyan lépj kapcsolatba sportorvosokkal? Mindenki számára a legelső és a legegyszerűbb megoldás az lenne, hogy megkérdezzük az ismerősünktől kit ajánl vagy beírjuk a Google keresőbe. Azonban a ma már sokkal egyszerűbb eszközünk van az orvosok felfedezésére és kutatására, ez a portál pedig az, ami mindennapi életünket is végigkíséri. Mutatjuk nektek miről is van szó.
Jelek, amik azt mutatják, hogy szükséged lehet műfogsorra
A jó hír az, hogy a fogak elvesztése nem egyik napról a másikra következik be. Sok beteg számára nem feltétlenül szükséges a fogsor használata, ha jó otthoni egészségügyi ellátást gyakorolnak, és rendszeres fogászati ellenőrzéseken vesznek részt. Íme azonban 8 jel, amely arra utal, hogy fogpótlásra lehet szükség a jövőbeni fogászati egészségügyi szükségleteidhez.
5 ok, amiért érdemes befektetni egy szabadtéri szaunába
A szaunák nagyszerű források a test és a lélek egészségének megőrzéséhez. A hagyományos finn kultúra létfontosságú része, a beltéri és kültéri szaunákat ma már világszerte széles körben használják egészségügyi előnyeik miatt. Remek módja lehet egy mozgalmas nap befejezésének, kilábalni az edzés után, vagy minőségi szabadidő eltöltésére pusztán pihenéssel. Ha saját szaunahelyiség építését fontolgatod, egy kültéri szauna építése tökéletes megoldás lehet, és értékes kiegészítője lehet otthonodnak.
Altera blog

Alapvető tanácsok, természetes megoldások és rafinált ötletek egyetlen weboldalon, amik segítenek túllendülni a nehéz helyzeteken, megoldani a mindennapi problémákat, és kicsit megszínesítik a szürke hátköznapokat. Gasztronómia, utazás, háztartás, természetes gyógymódok? Tájékozódj az Altera blogon!

Alapvető tanácsok

Olyan alapvető tanácsokat szeretnél hallani, amit akár anyukád is mondana, ha lehetőséged lenne gyorsan kikérni a véleményét? Hallgasd meg a legjobb barátnőid, a gondoskodó nagymamám, vagy éppen a testvéred jó tanácsaid blogunk sorai közé rejtve. Itt olyan alapvető jó tanácsokat olvashatsz, amik sok helyzetben hasznodra lesznek majd.

Természetes megoldások

A legjobb dolgokat a természet alkotta. Ehhez kétség sem fér. Éppen Ezért Az AlTEra blog is természetes megoldásokkal szeretné megoldani a problémáidat. Olyan hasznos eszközöket mutatunk be nektek, amik mindenfelé mesterséges, művi eszköz nélkül is képes csodát művelni, csak figyelj!

Rafinált ötletek

Néha az élet nagy dolgaihoz szükség van egy kis éles látásra, egy kis leleményességre, néhány rafinált ötletre. Ha úgy érzed, az élet nehéz feladat elé állított, újat húzott veled, akkor kapd elő az AlteRA blog rafinált ötleteit és mutass te is valami újat neki!