Melyek azok a dentalhigiéniás kezelések?

Főoldal > Melyek azok a dentalhigiéniás kezelések?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Melyek azok a dentalhigiéniás kezelések?


2021/03/03
Puskás Rékka

Bizonyára te is gyakran hallottad már ezt a szót: dentalhigiénia, esetleg dentalhigiéniás kezelés. De azt is tudod, hogy ezek a fogalmak valójában mit takarnak? Hogy milyen beavatkozásokról van szó? Ebből a cikkből megtudhatod, mely kezelések tartoznak ide, és azoknak mi a folyamata.

Ismerd meg a dentálhigiéniás kezeléseket?

Dentalhigiénia

 

A dentalhigiéniai kezelések egy része az esztétikus fogak érdekében történik, ilyen például a fogfehérítés. De az olyan kezelések, mint például a fogkőeltávolítás már nem csupán esztétikai kérdés. Egy idő után a felgyülemlett fogkő ugyanis egészségügyi problémákhoz vezet, ezekről lentebb részletesen lehet olvasni. Általában egy külön szekció a dentálhigiénia Budapest legtöbb fogászatán, így nem nehéz ilyen kezelésekre időpontot szerezni. 

Fogkőeltávolítás

 

A fogkőnek nem szokás különösebben nagy szerepet tulajdonítani, pedig, ha nincsen rendszeresen leszedetve akkor nem csak esztétikai gondot okoz, mivel látszik, de kellemetlen leheletet, fogínygyulladást, majd fogágybetegségeket és végül fogvesztést okoz. Épp ezért nagyon fontos, hogy rászánjuk félévente azt a nagyjából egy órát, ameddig eltávolítják. Ez egy fájdalommentes beavatkozás, ami egy ultrahangos depurátorral történik, és utána nem csak szebbek lesznek a fogak, de sokkal simábbnak is érződnek majd.

 

Rendelői fogfehérítés

 

A rendelői fogfehérítés kevésbé egészségügyi, de annál inkább esztétikai jellegű kezelés. Számos alternatív, otthon is elvégezhető fogfehérítő szerkezettel találkozni az interneten, nem beszélve a házi praktikákról, például a szódabikarbónával történő fogfehérítésről, azonban nagyon fontos tudni, hogy ezek többet ártanak, mint használnak, a keletkezett kárt pedig sokkal nehezebb orvosolni! Ellenben a rendelői fehérítés gyors, biztonságos és hosszútávú, úgyhogy inkább ezt válaszd!

 

Fogcsikorgatás elleni sín

 

A fogcsikorgatás elleni sínt állkapocs ízületi problémánál vagy éjszakai fogsorcsikorgatás és napközbeni állkapocs szorításnál alkalmazzák, hogy az izmok nyugalmi állapotba kerüljenek. A fogcsikorgatás nem csak egy zavaró szokás, de a fogak egészségére is ártalmas, ezért érdemes mielőbb tenni ellene!

 

Instruálás, plakkfestés

 

Végezetül szót kell ejteni az olyan kezelésekről is, melyek az otthoni szájápolást hivatottak tökéletesíteni, például, amikor egy szakember megmutatja, hogyan kell helyes technikával tisztítani a fogakat. Ehhez szokták szemléltetőeszközként használni a plakkfestéket, mely egy olyan színezőanyag, ami megmutatja, hol maradt lepedék, így vizuálisan prezentálja, ha valakinek nem megfelelő a fogmosási technikája.
Jövő Kiadások PénzLegfrissebb cikkek


Fontos tudnivalók a lyukas fogakkal kapcsolatban
A lyukas fog egy nagyon gyakori probléma, ennek ellenére alig tudunk róla valamit. Hogyan alakulnak ki a lyukas fogak, minek hatására, hogyan lehet őket hatékonyan kezelni, és ami a legfontosabb: mit lehet ellenük tenni? Az alábbi cikkben összeszedtünk néhány fontos tudnivalót a lyukas fogakkal kapcsolatban.
Kirándulást tervezel? Erre érdemes elindulnod!
Az ősz megérkeztével az időjárás is kezd már hűvösebbé válni, mégis szerencsére még akadnak napsütötte délutánok, melyeken érdemes egy-egy rövidebb vagy éppen hosszabb kirándulást tervezned – lássuk, merre érdemes ellátogatnod a Budai Várnegyedben!