Miért érdemes saját szaunát építtetni?

Főoldal > Miért érdemes saját szaunát építtetni?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Miért érdemes saját szaunát építtetni?


2021/02/18
Puskás Rékka

Napjainkban egyre szélesebb körökben divat saját szaunát építteti, akár beltérre, akár kültérre. Azon túl, hogy kétségtelenül ez a lazítás egyik legjobb módja, amit a legtöbb ember szeret, számos egyéb pozitív hatást is gyakorol a szervezetre. Az alábbiakban arról lesz szó, miért érdemes a saját szauna mellett dönteni!

Miért jó egy saját szauna?

A szauna betegségmegelőző

 

A szauna elismerten az egyik legjobb betegségmegelőző módszer. A rendszeres használata erősíti a szívet, az érrendszert és az immunrendszert. A szaunában lévő forró levegőben elpusztulnak a bacilusok és vírusok. Azonban láz esetén szigorúan tilos a használata, nehogy túlterhelődjön a szervezet a magas hő következtében.  

A szaunázás az egyik legjobb méregtelenítő

 

A szaunázás kétségtelenül az egyik legkényeztetőbb, legélvezetesebb tevékenység, de ami még ennél is fontosabb: ez a méregtelenítés egyik leghatékonyabb módszere. A forróságban kitágulnak a pórusok, elkezdesz izzadni, így megkezdődik a salakanyagok távozása a szervezetből. A méregtelenítéshez hozzátartozik a lelki méregtelenítés, a megnyugvás is – a szauna ezt is biztosítja.

 

A szauna egyéb pozitív hatásai a testre

 

A szaunázás alapvetően egy sokkterápia, amit két dolog követ egymás után ciklikusan: 10-15 perc üldögélés vagy fekvés a forró levegőben, majd egy gyors merülés a hidegvizes dézsában, esetleg hempergés a hóban. A hideg-meleg ilyesfajta váltakozása beindítja a vérkeringést, erősíti a szívet és magát a keringési rendszert is. A melegben ráadásul ellazulnak az izmok, izomrostok, a kötőszövetek pedig rugalmasabbá válnak, így a szaunázás a bőrt is feszesíti.

 

A szauna hatása az elmére

 

A szauna rendszeres használata nem csak a testednek tesz nagyon jót, hanem az elmédnek és a közérzetednek is. A melegben ülve kitisztulnak a gondolatok, alkalmad van átgondolni mindent, meditálni, töprengeni. Ráadásul a hőség következtében a szervezetedben beindul az endorfin termelés is, amit a köznyelvben boldogsághormonnak neveznek, mivel örömérzetet nyújt, így ez a stresszoldásnak is egy nagyszerű módja.

 

Kültéri, vagy beltéri?

 

Ha úgy döntesz, hogy te is szeretnél otthonra szaunát, már csak azt kell eldöntened, hogy kültérit vagy beltérit. A beltérinek is megvan a maga hangulata, de ha az igazi szauna élményre vágysz, akkor egy egyedi kültéri szauna ház mellett döntesz. Különösen télen lesz fantasztikus élmény, amikor a szauna melegéből nézed a havas tájat, majd meghemperegsz a hóban.
Jövő Kiadások PiacLegfrissebb cikkek


Fontos tudnivalók a lyukas fogakkal kapcsolatban
A lyukas fog egy nagyon gyakori probléma, ennek ellenére alig tudunk róla valamit. Hogyan alakulnak ki a lyukas fogak, minek hatására, hogyan lehet őket hatékonyan kezelni, és ami a legfontosabb: mit lehet ellenük tenni? Az alábbi cikkben összeszedtünk néhány fontos tudnivalót a lyukas fogakkal kapcsolatban.
Kirándulást tervezel? Erre érdemes elindulnod!
Az ősz megérkeztével az időjárás is kezd már hűvösebbé válni, mégis szerencsére még akadnak napsütötte délutánok, melyeken érdemes egy-egy rövidebb vagy éppen hosszabb kirándulást tervezned – lássuk, merre érdemes ellátogatnod a Budai Várnegyedben!