Fontos tudnivalók a lyukas fogakkal kapcsolatban

Főoldal > Fontos tudnivalók a lyukas fogakkal kapcsolatban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Fontos tudnivalók a lyukas fogakkal kapcsolatban


2021/10/07
VN

A lyukas fog egy nagyon gyakori probléma, ennek ellenére alig tudunk róla valamit. Hogyan alakulnak ki a lyukas fogak, minek hatására, hogyan lehet őket hatékonyan kezelni, és ami a legfontosabb: mit lehet ellenük tenni? Az alábbi cikkben összeszedtünk néhány fontos tudnivalót a lyukas fogakkal kapcsolatban.

tudnivalók a lyukas fogakról

Minek a hatására alakulnak ki a lyukas fogak?

Ahhoz, hogy megértsük a folyamatot, tegyünk ellene, vagy javítsunk a helyzeten valamilyen formában, fontos, hogy mindenekelőtt megértsük, hogy hogyan, minek a hatására, és miért alakulnak ki a lyukas fogak. Sokan meglepődnek, de a legtöbb esetben a lyukas fogakat a nem megfelelő szájhigiéna okozza, csak kis arányban fordul elő, hogy olyan más tényező okozza a problémát, mint a genetika. Összességében elmondható, hogy az esetek jelentős hányadában egészen egyszerűen az a baj, hogy nem megfelelő a fogak ápolásának módja. Ez a dolog több mindent is magába foglalhat: előfordul, hogy nem megfelelő a technika, van, hogy a használt eszközökben van a hiba, vagy éppen nem elég gyakori a fogmosás, esetleg nem alapos. Bármelyik tényező is játsszon közre, esetleg több egyszerre a következmény az, hogy lepedék marad a fogon, és ez az, ami elindítja el a fog lyukadásának a folyamatát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a fog külső, kemény felülete megsérülés, más szóval kilyukad. Kezdeti állapotban ez szabad szemmel nem is nagyon látható, de akár a fog elvesztése is lehet a folyamat vége. 

 Hogyan lehet hatékonyan kezelni a lyukas fogakat?

A cikk első szakaszában leírtuk, hogy hogyan alakulnak ki a lyukas fogak, ebből azt is könnyedén ki lehet találni, hogy hogyan lehet megelőzni a bajt: megfelelő szájhigiéniával, gyakori, alapos fogmosással! Azonban azt még nem tudjuk, hogy mi a megoldás, ha már megtörtént a baj. A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: irány a fogorvos. A lyukas fogakat állapotuktól függően kell kezelni, amit hatékonyan, biztonságosan és szakszerűen csak a fogorvos tud megtenni. Érdeklődj és informálódj itt: fogpótlás árak.
 Legfrissebb cikkek


3 hasznos tanács a szaunázáshoz, amit még lehet, hogy nem hallottál
Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szaunázás, ami nem meglepő, hiszen amellett, hogy ez egy nagyon kellemes kikapcsolódás, remek lehetőség egy kis együtt töltött minőségi időre, megannyi pozitív hatása is van a szervezetre.  Azonban van néhány fontos szabály, amit érdemes megfogadni, hogy tényleg maximálisan élvezetes és hasznos is legyen a szaunázás.
Használj Te is step padot – mutatjuk, miért
Mindenki az egészséges életmódra törekszik, melyben nem csak egy kiegyensúlyozott étrendnek, illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak kell megjelennie, de a rendszeres testmozgásnak is. Amennyiben ugyanakkor nem szeretnénk sportemberek lenni, csupán csak formában tartanánk magunkat, érdemes az aerobic felé fordulni, amihez pedig mindig jól jön egy step pad.
Érdemes magánfogorvosi kezelésre menni? Most kiderül!
Sokan bajban vannak, amikor fogászati kezelésre kerül a sor – érdemes magán úton szakembert keresni vagy elég lenne, ha csupán a körzeti orvosunkat meglátogatjuk? Alábbi cikkünkben nézzük meg, melyiket érdemes inkább választani.