5 dolog, amit megtehetsz a fogkő kialakulása ellen, trükkök fogkő kialakulása ellen, tippek fogkő kialakulása ellen

Főoldal > 5 dolog, amit megtehetsz a fogkő kialakulása ellen

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 dolog, amit megtehetsz a fogkő kialakulása ellen


2023/02/09

A fogkőről viszonylag sokszor esik szó nemcsak szakmai körökben, hanem a mindennapokban is. Nem véletlen, hiszen a fogkő egy gyakori probléma, ami sokféle fogászati betegségnek az elindítója. A megfelelő szájhigiénia megőrzésével sikeresen megszabadíthatjuk a szájüregünket a lepedéktől, és így megkímélhetjük fogainkat a fogkőtől. Lássuk milyen lépéseket tudunk tenni, hogy megelőzzük a fogkő kialakulását!

5 tipp  fogkő kialakulása ellen

Ne felejts el fogselymet használni!

Sokan élik úgy az életüket, abban a hitben, hogy mindent megtettek fogaik egészségéért, tisztaságáért azzal, hogy naponta 2-3-szor fogat mostak, de azzal az aprósággal nem számolnak, hogy a fogselyem használata is kötelező eleme a fogak tisztításának! Nagyon fontos a napi minimum kétszeri fogmosás, de nem elegendő! A fogmosás önmagában nem tudja eltávolítani az összes lepedéket a fogak között és az íny alatti kis zsebekből. A fogselyem használata segíthet, hogy tényleg minden lepedéket eltávolíts minden egyes fogfelületről, és a lepedékkel együtt a káros baktériumokat is elkerüld.

 Használj fluoridos fogkrémet!

A fluor elengedhetetlen a fogzománc károsodásának helyreállításához. A fogorvosok a fluoridos fogkrémek használatát ajánlják a legnagyobb arányban, ezért ha teheted, ilyen tartalmú fogkrémet válassz. Szerencsére már egyre több termék tartalmaz fluoridod, ezért széles a választék.

 

Xilitolos rágógumi a fogkő ellen!

Míg más élelmiszerek cukrokká bomlanak le a szánkban terjedő káros baktériumok számára, amelyek lepedéket, fogszuvasodást és ínybetegségeket okoznak, a xilit a baktériumok számára nem emészthető. Ennek eredményeként a káros baktériumok jelenléte a szájban jelentősen csökkenthető, ha xilittel édesített rágót rágsz. A kutatások azt is kimutatták, hogy a xilit fogászati termékek használata helyreállíthatja a fogzománcot azáltal, hogy több lúgos nyálat termel, amely remineralizálja a fogakat.

 

Változtass az életmódodon!

Számos rossz életmódbeli szokás hozzájárul a fogak károsodásához, ilyen például a nem megfelelő étrend, a túl sok cukros élelmiszer, szénsavas üdítőital fogyasztása, az alkohol, vagy éppen a dohányzás. Ezek az egyébként is egészségtelen szokások a fogakat is károsítják. Ezek felhagyásával sok-sok jót tehetsz azért, hogy igazán egészségesek maradjanak a fogaid.

 

Félévente keress fel egy fogorvost!

Amikor a fogkő felhalmozódik az ínyvonal felett és alatt, ez akadályozhatja a fogmosást és a fogselyem használatát, ami még nehezebbé teszi a nehezen elérhető helyekre való eljutást a fogak között és az íny körül. Ezenkívül az íny feletti fogkő felhalmozódása nagyobb kockázatot jelent a progresszív fogínybetegség számára, ami végső soron fogíny gyulladáshoz, fogszuvasodáshoz vezethet. Ha kialakul a fogkő, akkor azt otthoni módszerekkel nem lehet eltávolítani, szakember segítségét kell kérni. A fogkőeltávolítás Budapesten teljesen fájdalommentes, és néhány percet vesz csak igénybe. Ugye neked is van félévente néhány perced a fogaid egészségének megőrzésére? Ez segít elkerülni a fájdalmas fogászati betegségeket, megkímélni a foghúzástól, és egyéb kellemetlen beavatkozásoktól. 
 Legfrissebb cikkek


Hogyan válasszuk ki a megfelelő cateringet ennyi szolgáltató közül?
A rendezvények szervezése mindig kihívásokkal teli feladat, és egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő catering-szolgáltató kiválasztása. A jó catering nem csupán az étel minőségét jelenti, hanem az egész esemény hangulatát és sikerét is befolyásolhatja. Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan választhatjuk ki a legmegfelelőbb catering-szolgáltatót a rendelkezésre álló sokféle lehetőség közül.
8 szokás, amivel több romantikát csempészhetsz az életetekbe az összeköltözést követően is
Az összeköltözés után a romantika fenntartása kulcsfontosságú a kapcsolat frissességének megőrzéséhez. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány hatékony szokást, amelyek segítenek megerősíteni a köteléket és még romantikusabbá tehetik az életeteket az új közös otthonban.Az összeköltözés után a romantika fenntartása kulcsfontosságú a kapcsolat frissességének megőrzéséhez. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány hatékony szokást, amelyek segítenek megerősíteni a köteléket és még romantikusabbá tehetik az életeteket az új közös otthonban.
Altera blog

Alapvető tanácsok, természetes megoldások és rafinált ötletek egyetlen weboldalon, amik segítenek túllendülni a nehéz helyzeteken, megoldani a mindennapi problémákat, és kicsit megszínesítik a szürke hétköznapokat. Gasztronómia, utazás, háztartás, természetes gyógymódok? Tájékozódj az Altera blogon mindezt a természet erejével!

Alapvető tanácsok

Olyan alapvető tanácsokat szeretnél hallani, amit akár anyukád is mondana, ha lehetőséged lenne gyorsan kikérni a véleményét? Olvasd el tanácsainkat, amik olyanok mintha a legjobb barátnőid, a gondoskodó nagymamád vagy éppen a testvéred jó tanácsait blogunk sorai közé rejtették volna. Itt olyan alapvető jó tanácsokat olvashatsz, amik sok helyzetben hasznodra lesznek majd az élet minden területén!

Természetes megoldások

A legjobb dolgokat a természet alkotta. Ehhez kétség sem fér. Éppen Ezért Az AlTEra blog is természetes megoldásokkal szeretné megoldani a problémáidat. Olyan hasznos eszközöket mutatunk be nektek, amik mindenfelé mesterséges, művi eszköz nélkül is képes csodát művelni, csak figyelj! Természetes megoldások a természet erejével!

Rafinált ötletek

Néha az élet nagy dolgaihoz szükség van egy kis éles látásra, egy kis leleményességre, néhány rafinált ötletre. Ha úgy érzed, az élet nehéz feladat elé állított, újat húzott veled, akkor kapd elő az AlteRA blog rafinált ötleteit és mutass te is valami újat neki!