Természetes módszerekkel a fehérebb fogakért!

Főoldal > 6 egyszerű módszer a fogak természetes fehérítésére otthon

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

6 egyszerű módszer a fogak természetes fehérítésére otthon


2022/11/12
ZH

Otthon természetes módon fehérítheti fogait az élelmiszerboltokban kapható termékekkel. Ezen módszerekből azonban hiányzik a tudomány! De akkor hogyan fehéríthetjük fogainkat házi praktikákkal?

természetes fogfehérítés

Fogfehérítés otthon

 

Egy felmérés szerint a 18-49 éves felnőttek 80%-a fehérebb fogakat szeretne, és hajlandóak több tízezreket is elkölteni ilyen drogériás termékekre. Rengeteg termék közül lehet választani, ha fogfehérítésről van szó. A legtöbb fehérítő termék azonban vegyszereket használ a fogak fehérítésére, ami sok ember számára aggodalomra ad okot.
Ha fehérebb fogakat szeretnél, de a vegyszereket is szeretnéd elkerülni, ez a cikk számos természetes és biztonságos lehetőséget sorol fel! 

 

Mitől tűnnek sárgának a fogak?

 

Számos tényező okozza a fogak elhomályosodását és elveszítik fényes, fehér csillogását.
Bizonyos ételek elszínezhetik a zománcot, amely a fogak legkülső rétege. Ezenkívül a lepedék felhalmozódása a fogakon sárgává teheti őket. Ez a fajta elszíneződés általában rendszeres tisztító és fehérítő szerekkel kezelhető.

A fogak azonban néha sárgának tűnnek, mert a kemény zománc erodálódott, felfedve alatta a dentint. A dentin egy természetes sárga, csontos szövet, amely a zománc alatt található.

 

 

Hogyan lehet természetes módon fehéríteni a fogakat?

 

1. Kókuszolaj

Az olajozás egy Indiából származó hagyományos gyógymód, melynek célja a szájhigiénia javítása és a méreganyagok eltávolítása a szervezetből. A gyakorlat során az olajat körbeforgatják a szájban, hogy eltávolítsák a baktériumokat, amelyek lepedékké alakulhatnak, és a fogai sárgává válhatnak.

A kókuszolaj népszerű választás, mert kellemes ízű, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A kókuszolajban magas a laurinsav is, amely gyulladáscsökkentő és baktériumölő képességéről ismert. A Streptococcus mutans a szájban található baktériumok egyik elsődleges típusa, amely ínygyulladást okoz. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kókuszolajjal történő napi öblítés két hét után jelentősen csökkentette a Streptococcus mutans számát, és ugyanolyan hatékony volt, mint az antimikrobiális szájvíz.

Sajnos egyetlen tudományos tanulmány sem bizonyította, hogy az olajozás fehéríti a fogakat. Azonban ez egy biztonságos gyakorlat, és megér egy próbát. Sokan azt állítják, hogy fogaik fehérebbek és fényesebbek a rendszeres olajozás után!

Így csináld: Tegyél 1 evőkanál (15 ml) kókuszolajat a szádba, majd nyomd és húzd át az olajat a fogaidon keresztül. A kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd, ezért előfordulhat, hogy várni kell néhány másodpercet, amíg felolvad. Folytasd 15-20 percig. Ügyelj arra, hogy a kókuszolajat a WC-be vagy a szemetesbe köpd, mert a lefolyócsövekbe kerülve szilárd állapotba kerülhet, és eltömődést okozhat.

 

 

2. Szódabikarbóna

 

A szódabikarbóna természetes fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a kereskedelmi fogkrémek népszerű összetevője. Ez egy enyhe csiszolóanyag, amely segíthet eltávolítani a felületi foltokat a fogakról. Ezenkívül a szódabikarbóna lúgos környezetet hoz létre a szájban, ami megakadályozza a baktériumok növekedését.

 

Ez nem olyan gyógymód, amely egyik napról a másikra fehéríti fogaid, de idővel látszik majd az eredmény! A tudomány még nem bizonyította, hogy a sima szódabikarbónával való fogmosás fehéríti a fogakat, de számos tanulmány kimutatta, hogy a szódabikarbónát tartalmazó fogkrém javítja a fogak egészségét, és fehérítő hatású is lehet!

 

Használatához keverj össze 1 teáskanál (6 gramm) szódabikarbónát 2 teáskanál vízzel (5 ml), és moss fogat a pasztával. Ezt hetente néhányszor megteheted.

 

 

3. Használj hidrogén-peroxidot

A hidrogén-peroxid egy természetes fehérítőszer, amely a szájban lévő baktériumokat is elpusztítja. Valójában az emberek évek óta használják a hidrogén-peroxidot a sebek fertőtlenítésére, mivel képes elpusztítani a baktériumokat. Sok kereskedelmi forgalomban kapható fehérítő termék tartalmaz hidrogén-peroxidot, bár sokkal magasabb koncentrációban, mint amit otthon használnánk.

Sajnos egyetlen tanulmány sem vizsgálta a kizárólag hidrogén-peroxiddal végzett öblítés vagy fogmosás hatásait, de számos tanulmány elemezte a peroxidot tartalmazó, kereskedelmi forgalomban kapható fogkrémeket. A nagyobb mennyiségű hidrogén-peroxidot tartalmazó fogkrémek hatékonyabbak voltak a fogak fehérítésében 12 hét után, mint az alacsonyabb mennyiséget tartalmazó fogkrémek. A hidrogén-peroxidot tartalmazó fogkrém más típusú fogkrémeknél – beleértve a széntartalmú és koptató hatású fogkrémeket – hatékonyabban csökkentette a kávé által okozott fogelszíneződést.

 

Van azonban néhány kérdés a hidrogén-peroxid biztonságosságával kapcsolatban!

 

Míg az erősen hígított koncentrációk biztonságosnak tűnnek, az erős koncentrációk vagy a túlzott használat ínyirritációt és fogérzékenységet okozhatnak. 

A hidrogén-peroxid használatának egyik módja a fogmosás előtti szájvíz. Győződj meg arról, hogy 1,5%-os vagy 3%-os oldatot használsz a mellékhatások elkerülése érdekében! A gyógyszertárban a hidrogén-peroxid leggyakoribb koncentrációja 3%-os oldat. Ezt a koncentrációt könnyedén 1,5%-ra hígíthatod, ha egyenlő arányban peroxidot és vizet keversz össze.

A hidrogén-peroxid használatának másik módja az, hogy szódabikarbónával keverünk ki fogkrémet. Keverj össze 2 teáskanál (10 ml) hidrogén-peroxidot 1 teáskanál (6 gramm) szódabikarbónával, és óvatosan moss fogat a keverékkel.

Korlátozd a házi készítésű paszta használatát hetente néhány alkalomra, mivel a túlzott használat erodálhatja a fogzománcot!

 

 

4. Egyél több gyümölcsöt és zöldséget

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend jót tesz a szervezetnek és a fogaknak is. Bár nem helyettesítik a fogmosást, a ropogós, nyers gyümölcsök és zöldségek segíthetnek eltávolítani a lepedéket rágás közben. Az eper és az ananász két olyan gyümölcs, amelyekről azt állították, hogy segít fehéríteni a fogakat.

Eper

A fogfehérítés eper és szódabikarbóna keverékkel természetes gyógymód, amelyet hírességek tettek népszerűvé. A módszer támogatói azt állítják, hogy az eperben található almasav eltávolítja a fogak elszíneződését, míg a szódabikarbóna eltávolítja a foltokat.

Használatához törj össze egy friss epret, keverd össze szódabikarbónával, és keféld le a keverékkel a fogaid.

Ananász

Egyesek azt állítják, hogy az ananász képes fehéríteni a fogakat. Egy tanulmány megállapította, hogy a bromelainból, az ananászban található enzimből készült gél, valóban segíthet eltávolítani a fogfoltokat a kontrollcsoporthoz képest. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy az ananászfogyasztás ugyanazt a hatást váltaná ki!

 

 

5. Előzd meg a fogfoltokat, mielőtt azok megtörténnének

Míg a fogaid természetesen sárgulnak az életkor előrehaladtával, bizonyos dolgok segíthetnek megelőzni a foltok kialakulását a fogakon.

  • Korlátozd a foltképző ételeket és italokat: A kávé, a vörösbor, a szóda és a sötét bogyók hírhedtek a fogak elszíneződéséről.
  • Kerüld a dohányzást, mivel a fogak elszíneződését okozhatja.
  • Korlátozd a cukorbevitelt: A magas cukortartalmú étrend támogatja a Streptococcus mutans, a plakkot és ínygyulladást okozó baktériumok elsődleges típusának növekedését. Ha cukros ételt fogyasztottál, mindenképpen moss fogat hamarosan.
  • Vigyél be sok kalciumot az étrendbe: A fogak bizonyos elszíneződését az okozza, hogy a zománc erodálódik, és feltárja az alatta lévő dentint, amely sárga. Ezért bármi, amit fogaid zománcának megerősítésére teszel, segít megőrizni fogaid gyöngyházfehéren. Kalciumban gazdag ételek, például a tej, a sajt és a brokkoli.

 

6. Ne becsüld alá a fogmosás és a fogselyem használatának értékét!

 

Bár a fogak bizonyos elszíneződése természetesen az életkorral jár, ez nagyrészt a lepedék felhalmozódásának eredménye. A rendszeres fogmosás és fogselyem segítségével a fogak fehérek maradhatnak, mivel csökkenti a szájban lévő baktériumokat és megakadályozza a lepedék felhalmozódását. A fogkrém gyengéden dörzsöli ki a foltokat a fogakról, a fogselyem pedig eltávolítja a lepedékhez vezető baktériumokat.

Ha pedig nem váltak be az otthoni praktikák, akkor érdemes a fogorvosoknál érdeklődni az ilyen eljárásokról fogászati árak Budapesten és vidéken egyaránt.
 
ElemzésekLegfrissebb cikkek


Ezek a hírességek erre a csodaeszközre esküdnek: fiatalon tartja őket!
A méregtelenítéstől a fogyást segítő hatásán át egészen a bőrfeszesítő képességért rengeteg sztár imádja ezt a csodaszert, ami nem más, mint a szauna. Évtizedek óta hirdetik a sztárok, hogy fantasztikus hatással rendelkezik a szaunázás és rengeteg előnye van, mutatjuk!
Altera blog

Alapvető tanácsok, természetes megoldások és rafinált ötletek egyetlen weboldalon, amik segítenek túllendülni a nehéz helyzeteken, megoldani a mindennapi problémákat, és kicsit megszínesítik a szürke hétköznapokat. Gasztronómia, utazás, háztartás, természetes gyógymódok? Tájékozódj az Altera blogon mindezt a természet erejével!

Alapvető tanácsok

Olyan alapvető tanácsokat szeretnél hallani, amit akár anyukád is mondana, ha lehetőséged lenne gyorsan kikérni a véleményét? Olvasd el tanácsainkat, amik olyanok mintha a legjobb barátnőid, a gondoskodó nagymamád vagy éppen a testvéred jó tanácsait blogunk sorai közé rejtették volna. Itt olyan alapvető jó tanácsokat olvashatsz, amik sok helyzetben hasznodra lesznek majd az élet minden területén!

Természetes megoldások

A legjobb dolgokat a természet alkotta. Ehhez kétség sem fér. Éppen Ezért Az AlTEra blog is természetes megoldásokkal szeretné megoldani a problémáidat. Olyan hasznos eszközöket mutatunk be nektek, amik mindenfelé mesterséges, művi eszköz nélkül is képes csodát művelni, csak figyelj! Természetes megoldások a természet erejével!

Rafinált ötletek

Néha az élet nagy dolgaihoz szükség van egy kis éles látásra, egy kis leleményességre, néhány rafinált ötletre. Ha úgy érzed, az élet nehéz feladat elé állított, újat húzott veled, akkor kapd elő az AlteRA blog rafinált ötleteit és mutass te is valami újat neki!