Az elektromos autók fejlődése, elterjedése

Főoldal > Elektromos autók térhódítása

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Elektromos autók térhódítása


2018/06/05
Gergely Ferenc

Az elektromos autók meglehetősen gyors fejlődésnek és térhódításnak kezdtek az elmúlt években. Nagy valószínűséggel rövid időn belül ők fogják uralni a piacot és az utakat. Ha érdekel a történetük, olvasd el rövid cikkünket!

Elektromos autó, elektromotor, alternatív üzemanyag

 

Elektromos autók – A kezdetek

Meglepő lehet, de a legelső elektromos motort a Magyarok találtál fel, mégpedig Jedlik Ányos személyében, több mint 100 évvel ezelőtt. 1988-ban már az akkumulátorral ellátott három kerekű autó is megjelent, viszont ebben az időben is, mint napjainkban a legnagyobb probléma az akumulátorok gyors merülése és újratöltési idejének hossza volt a legnagyobb probléma.

Elektromos autók – REVAi és az USA

Manapság igen népszerűek a hibrid autók, amelyek több típusú üzemanyaggal működnek, ugyanakkor ezek nem nevezhetőek elektromos autónak, még akkor sem, ha részben elektromosság hajtja őket. Az elektromos autók olyan járművek, amelyek tisztán elektromossággal működnek és elektromos motor, úgynevezett elektromotor működteti őket. Az első igazi sorozatgyártott elektromos autó a REVAi indiai gépjármű volt, amit először nem is ismertek el igazi autónak. A végsebessége igen alacsony volt, viszont központi hálózatról tölthető autó. Az Elektromos Közúti Hajtások Szövetségének felmérése szerint 2006 júliuásban az USA-ban 60 és 76 ezer köztti elektromos lassú hajtású gépjármű volt jelen.Elektromos autók első hulláma

Az első jelentős elektromos autó gyártó 2003-ban jött létre, ez a Tesla Motors. Első modelljük a Tesla Roadster volt, amely 2008-ban került sorozatgyártásra. Kevesebb mint 500 km-t tud menni ez a modell és 4 másodperc alatt gyorsul fel 100-ra, végsebessége pedig 210 km/h. A Tesla sikerei láttán a nagyobb autóipari szereplők is elkezdtek elektromos autót fejleszteni, ez 2010-től kezdődően kapott nagy szerepet. A legtöbbet eladott modellel a Nissan büszkélkedhet, mégpedig a Nissan Lead-el, amelyből 2010 és 2013 között körülbelül 71 000 darabot adtak el. A 2015-ös év meghatározó, mivel átlépte az értékesített elektromos autók száma világszerte az 1 milliót és rohamos növekedést mutat az eladások száma. 

Az elektromos autók elterjedésének oka

Az elektromos autók elerjedése több szempontból is indokolt. Az országok világszerte támogatják megjelenésüket, hiszen környezetkímélő mivoltuknak köszönhetően csábító lehetőségeket nyújtanak. Az elektromos energia számtalan módon előállítható az egyéb üzemanyagokkal, például a benzinnel vagy a dízellel szemben és sokkal olcsóbbá teszi a közlekedést. Jelenleg Magyarországon ingyenes töltőállomások állnak rendelkezésre számtalan benzinkúton, ezek közül a MOL biztosít a legtöbb töltőhelyet. A technika gyors fejlődésének köszönhetően folyamatosan csökken az autók elektromos energia felhasználása, illetve az akkumulátorok egyre nagyobb kapacitással bírnak, így sokkal nagyobb távokat tudunk megtenni egyetlen töltéssel, illetve a töltések ideje is meglehetősen csökken. A jelenlegi elektromotorok teljesítménye folyamatosan növekszik, gyorsulásban pedig hihetetlen eredményeket tudnak felmutatni, így vélhetően a jövőben szépen lassan átveszik a szerepet és az utakon szinte csak elektromos autók fognak cikázni.

 Legfrissebb cikkek


Ilyen káros anyagok és baktériumok találhatóak a vízben
Összességében a vízminőség fenntartása és a rendszeres vízvizsgálat nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem alapvető egészségügyi követelmény is a különböző intézmények számára. A biztonságos és tiszta víz biztosítása érdekében az intézményeknek szigorúan be kell tartaniuk a vízkezelési előírásokat és rendszeresen felül kell vizsgálniuk vízrendszereiket. Mutatjuk miért!
Altera blog

Alapvető tanácsok, természetes megoldások és rafinált ötletek egyetlen weboldalon, amik segítenek túllendülni a nehéz helyzeteken, megoldani a mindennapi problémákat, és kicsit megszínesítik a szürke hétköznapokat. Gasztronómia, utazás, háztartás, természetes gyógymódok? Tájékozódj az Altera blogon mindezt a természet erejével!

Alapvető tanácsok

Olyan alapvető tanácsokat szeretnél hallani, amit akár anyukád is mondana, ha lehetőséged lenne gyorsan kikérni a véleményét? Olvasd el tanácsainkat, amik olyanok mintha a legjobb barátnőid, a gondoskodó nagymamád vagy éppen a testvéred jó tanácsait blogunk sorai közé rejtették volna. Itt olyan alapvető jó tanácsokat olvashatsz, amik sok helyzetben hasznodra lesznek majd az élet minden területén!

Természetes megoldások

A legjobb dolgokat a természet alkotta. Ehhez kétség sem fér. Éppen Ezért Az AlTEra blog is természetes megoldásokkal szeretné megoldani a problémáidat. Olyan hasznos eszközöket mutatunk be nektek, amik mindenfelé mesterséges, művi eszköz nélkül is képes csodát művelni, csak figyelj! Természetes megoldások a természet erejével!

Rafinált ötletek

Néha az élet nagy dolgaihoz szükség van egy kis éles látásra, egy kis leleményességre, néhány rafinált ötletre. Ha úgy érzed, az élet nehéz feladat elé állított, újat húzott veled, akkor kapd elő az AlteRA blog rafinált ötleteit és mutass te is valami újat neki!