Az elektromos autók fejlődése, elterjedése

Főoldal > Elektromos autók térhódítása

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Elektromos autók térhódítása


2018/06/05
Gergely Ferenc

Az elektromos autók meglehetősen gyors fejlődésnek és térhódításnak kezdtek az elmúlt években. Nagy valószínűséggel rövid időn belül ők fogják uralni a piacot és az utakat. Ha érdekel a történetük, olvasd el rövid cikkünket!

Elektromos autó, elektromotor, alternatív üzemanyag

 

Elektromos autók – A kezdetek

Meglepő lehet, de a legelső elektromos motort a Magyarok találtál fel, mégpedig Jedlik Ányos személyében, több mint 100 évvel ezelőtt. 1988-ban már az akkumulátorral ellátott három kerekű autó is megjelent, viszont ebben az időben is, mint napjainkban a legnagyobb probléma az akumulátorok gyors merülése és újratöltési idejének hossza volt a legnagyobb probléma.

Elektromos autók – REVAi és az USA

Manapság igen népszerűek a hibrid autók, amelyek több típusú üzemanyaggal működnek, ugyanakkor ezek nem nevezhetőek elektromos autónak, még akkor sem, ha részben elektromosság hajtja őket. Az elektromos autók olyan járművek, amelyek tisztán elektromossággal működnek és elektromos motor, úgynevezett elektromotor működteti őket. Az első igazi sorozatgyártott elektromos autó a REVAi indiai gépjármű volt, amit először nem is ismertek el igazi autónak. A végsebessége igen alacsony volt, viszont központi hálózatról tölthető autó. Az Elektromos Közúti Hajtások Szövetségének felmérése szerint 2006 júliuásban az USA-ban 60 és 76 ezer köztti elektromos lassú hajtású gépjármű volt jelen.Elektromos autók első hulláma

Az első jelentős elektromos autó gyártó 2003-ban jött létre, ez a Tesla Motors. Első modelljük a Tesla Roadster volt, amely 2008-ban került sorozatgyártásra. Kevesebb mint 500 km-t tud menni ez a modell és 4 másodperc alatt gyorsul fel 100-ra, végsebessége pedig 210 km/h. A Tesla sikerei láttán a nagyobb autóipari szereplők is elkezdtek elektromos autót fejleszteni, ez 2010-től kezdődően kapott nagy szerepet. A legtöbbet eladott modellel a Nissan büszkélkedhet, mégpedig a Nissan Lead-el, amelyből 2010 és 2013 között körülbelül 71 000 darabot adtak el. A 2015-ös év meghatározó, mivel átlépte az értékesített elektromos autók száma világszerte az 1 milliót és rohamos növekedést mutat az eladások száma. 

Az elektromos autók elterjedésének oka

Az elektromos autók elerjedése több szempontból is indokolt. Az országok világszerte támogatják megjelenésüket, hiszen környezetkímélő mivoltuknak köszönhetően csábító lehetőségeket nyújtanak. Az elektromos energia számtalan módon előállítható az egyéb üzemanyagokkal, például a benzinnel vagy a dízellel szemben és sokkal olcsóbbá teszi a közlekedést. Jelenleg Magyarországon ingyenes töltőállomások állnak rendelkezésre számtalan benzinkúton, ezek közül a MOL biztosít a legtöbb töltőhelyet. A technika gyors fejlődésének köszönhetően folyamatosan csökken az autók elektromos energia felhasználása, illetve az akkumulátorok egyre nagyobb kapacitással bírnak, így sokkal nagyobb távokat tudunk megtenni egyetlen töltéssel, illetve a töltések ideje is meglehetősen csökken. A jelenlegi elektromotorok teljesítménye folyamatosan növekszik, gyorsulásban pedig hihetetlen eredményeket tudnak felmutatni, így vélhetően a jövőben szépen lassan átveszik a szerepet és az utakon szinte csak elektromos autók fognak cikázni.

 Legfrissebb cikkek


Fontos tudnivalók a lyukas fogakkal kapcsolatban
A lyukas fog egy nagyon gyakori probléma, ennek ellenére alig tudunk róla valamit. Hogyan alakulnak ki a lyukas fogak, minek hatására, hogyan lehet őket hatékonyan kezelni, és ami a legfontosabb: mit lehet ellenük tenni? Az alábbi cikkben összeszedtünk néhány fontos tudnivalót a lyukas fogakkal kapcsolatban.
Kirándulást tervezel? Erre érdemes elindulnod!
Az ősz megérkeztével az időjárás is kezd már hűvösebbé válni, mégis szerencsére még akadnak napsütötte délutánok, melyeken érdemes egy-egy rövidebb vagy éppen hosszabb kirándulást tervezned – lássuk, merre érdemes ellátogatnod a Budai Várnegyedben!