a rágózás negatív hatásai; a rágózás pozitív hatásai; a rágózás okozta tünetek; a rágózástól fáj a fejem; mit tesz a fogainkkal a rágó; hogyan rágózz jól?; a rágó hatásai

Főoldal > A rágózás jótékony hatással is lehet a fogakra?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A rágózás jótékony hatással is lehet a fogakra?


2022/10/23
Szeder
Ha több embert megkérdezünk, hogy a rágógumi jót tesz-e az egészségünknek vagy káros-e, valószínűleg többféle választ kapunk. Ez azért van, mert a rágógumi vegyes a fogak és az általános egészség szempontjából. Ennek a fontos kérdésnek a megválaszolásához számos különböző szempontot kell megvizsgálnunk, hogy a rágógumi hogyan hat a szájra és a test egészére.
mikorHa több embert megkérdezünk, hogy a rágógumi jót tesz-e az egészségünknek vagy káros-e, valószínűleg többféle választ kapunk. Ez azért van, mert a rágógumi vegyes a fogak és az általános egészség szempontjából. Ennek a fontos kérdésne hatékony a rágó

A rágógumi hatásainak áttekintése:

  • A legtöbb rágógumi mesterséges édesítőszert tartalmaz, amelyek káros hatással vannak az egészségre, függetlenül attól, hogy a rágógumi tartalmaz-e cukrot vagy sem.
  • Az étkezési szokásokkal foglalkozó 2013-as tanulmány szerint a rágógumit rágó emberek kisebb valószínűséggel esznek egészséges ételeket, például gyümölcsöket és zöldségeket, és nagyobb valószínűséggel fogyasztanak káros ételeket, például burgonya chipset és édességet. Ezeknek a kevésbé egészséges ételeknek a fogyasztása viszont fogszuvasodáshoz vezethet, amely majd később fogbeültetést Budapesten, vagy a legközelebbi fogászaton.
  • A rágógumi potenciálisan higany szabadulását okozhatja a higanyamalgám tömésekből.
  • A rágógumi fogszuvasodáshoz és erózióhoz is vezethet, különösen, ha cukorral édesítik.

 

A mesterséges tartalma előnyös vajon?

Sokan nem nagyon foglalkoznak a rágott rágógumik összetevőivel, pusztán azért, mert magát a gumialapot soha nem nyelik le. Azonban a fogaid és az ínyed továbbra is ki vannak téve ezeknek az összetevőknek, és valójában lenyeled az ízesítő összetevők nagy részét, miközben a gumit rágod, és az ízt okozó összetevőket a rágási folyamat kivonja. Eddig nem hangzik túl jól, mégis rengetegen rágóznak, csupán kedvtelésből is. A szájbélés is nagyon nedvszívó, és sok összetevő közvetlenül rajtuk keresztül képes felszívódni. 

Képes a rágó eldeformálni a fogat?

A rendszeres rágógumi használata a fogzománc túlzott kopásához is vezethet, sőt a harapásrend megváltozásához is vezethet. Pontosabban, a felső őrlőfogak fokozatosan szétszóródhatnak, míg az alsó őrlőfogak fokozatosan hátrafelé sodródhatnak, ami túlharapáshoz vezet. Ha a viselkedés folytatódik, és nem ellenőrizzük, ezek a változások végül ahhoz vezethetnek, hogy fogszabályozási ellátásra lesz szükség a korrekciójuk érdekében. Ezen túlmenően, ha hagyjuk a zománcot fokozatosan lekopni, a fogak érzékennyé válhatnak a meleg vagy hideg ételekre és italokra vagy savas ételekre.

 

A rágógumi, mint fejfájást keltő tényező

Egyes rágógumik, különösen a fiatalabb korostálynál, például a középiskolás tizenévesek fejfájást tapasztaltak a túlzott rágás következtében. Ez az állkapocs izmai elfáradásának következménye. Biztosan veled is előfordult már, amikor olyan sokat rágóztál, hogy megfájdult az állad. Ezek a fejfájások általában annak a következményei, hogy egy diák rágógumit rág a stressz kezelésére, például amikor egy fontos tesztre tanul vagy vesz részt. Ez a stressz erősebb és gyorsabb rágáshoz is vezet, ami tovább súlyosbítja a problémát, ami feszültségi fejfájáshoz vezet. A tanulság az, hogy stresszesen nem éri meg rágózni!

 

Még mindig lehet jó, ha rágózunk?

Összességében elmondható, hogy ha cukormentes rágógumit rágunk, annak még pozitív hatása is lehet a fogakra, mivel segíthet megelőzni a fogszuvasodást azáltal, hogy eltávolítja a lepedéket és a káros baktériumokat a fogak és az íny felszínéről. Ne feledd, hogy a rágógumi önmagában nem feltétlenül egészséges szokás, amelyet ki kell alakítani, és ez olyan buktatókkal és kockázatokkal járhat, amelyeket érdemes figyelembe venni. Ha csak felfrissíteni szeretnéd a szád, jobb, ha fogmosást és fogselymet használsz, vagy szájvizet, mint rágógumit. Hosszabb távon is kifizetődőbb lesz, ha nem a rágógumit választod és fogaid egészségét is hosszabb ideig fogod tudni megőrizni. Egy pohár hideg víz mentalevéllel is jó módja lehet a száj felfrissítésének étkezés után a rágógumi helyett, különösen, ha utána fogmosással és szájöblítéssel kombinálod.
ElemzésekLegfrissebb cikkek


Ilyen káros anyagok és baktériumok találhatóak a vízben
Összességében a vízminőség fenntartása és a rendszeres vízvizsgálat nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem alapvető egészségügyi követelmény is a különböző intézmények számára. A biztonságos és tiszta víz biztosítása érdekében az intézményeknek szigorúan be kell tartaniuk a vízkezelési előírásokat és rendszeresen felül kell vizsgálniuk vízrendszereiket. Mutatjuk miért!
Altera blog

Alapvető tanácsok, természetes megoldások és rafinált ötletek egyetlen weboldalon, amik segítenek túllendülni a nehéz helyzeteken, megoldani a mindennapi problémákat, és kicsit megszínesítik a szürke hétköznapokat. Gasztronómia, utazás, háztartás, természetes gyógymódok? Tájékozódj az Altera blogon mindezt a természet erejével!

Alapvető tanácsok

Olyan alapvető tanácsokat szeretnél hallani, amit akár anyukád is mondana, ha lehetőséged lenne gyorsan kikérni a véleményét? Olvasd el tanácsainkat, amik olyanok mintha a legjobb barátnőid, a gondoskodó nagymamád vagy éppen a testvéred jó tanácsait blogunk sorai közé rejtették volna. Itt olyan alapvető jó tanácsokat olvashatsz, amik sok helyzetben hasznodra lesznek majd az élet minden területén!

Természetes megoldások

A legjobb dolgokat a természet alkotta. Ehhez kétség sem fér. Éppen Ezért Az AlTEra blog is természetes megoldásokkal szeretné megoldani a problémáidat. Olyan hasznos eszközöket mutatunk be nektek, amik mindenfelé mesterséges, művi eszköz nélkül is képes csodát művelni, csak figyelj! Természetes megoldások a természet erejével!

Rafinált ötletek

Néha az élet nagy dolgaihoz szükség van egy kis éles látásra, egy kis leleményességre, néhány rafinált ötletre. Ha úgy érzed, az élet nehéz feladat elé állított, újat húzott veled, akkor kapd elő az AlteRA blog rafinált ötleteit és mutass te is valami újat neki!