A játékbabák szerepe a kislányok fejlődésében

Főoldal > A játékbabák szerepe a kislányok fejlődésében

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A játékbabák szerepe a kislányok fejlődésében


2019/06/25

Kisgyermek korban a játék természetes viselkedési minta, amely azonban a legtöbb esetben nem csupán a szórakozást, de a fejlődést is elősegíti. A 2 és 7 éves kor közötti kislányok egyik legkedveltebb játékai közé tartoznak a játékbabák, hajasbabák, amelyek sok szempontból fontos szerepet töltenek be életükben, fejlődésükben.

A játékbabák szerepe a kislányok fejlődésében

A szerepjátékok fontossága gyermekkorban

A játékbabákkal való foglalkozás és törődés egyfajta szerepjáték a gyermekek körében, Míg a két éves kislányok még kezdetlegesen játszanak, szeretgetik a babákat, addig a kor előrehaladtával egyre kifinomultabb történeteket tudnak megjeleníteni, eljátszani ezekkel a képzeletbeli barátokkal.
A gyermekek fejlődése, lelki stabilitása szempontjából pedig rendkívül fontosak az ilyen szerepjátékok. Fiatal korban az önkifejezés eszközeként tekinthetünk ezekre (szavak és mondatok helyett vagy mellett). A babázással a kislány a benne felgyülemlett kérdéseket, kételyeket, esetleges feszültségeket tudja feloldalni amellett, hogy remekül szórakozik és gyakorolja, „elpróbálja” a szülőktől, rokonoktól, idegenektől látott viselkedésmintákat.
 

A játékbabák segítenek a szülőknek is

Sok esetben, pláne, ha valami nagyobb attrocitás érte a gyermeket (esetleges válás, kistesó érkezése, problémák a családban vagy épp a bölcsiben, oviban), azt a gyermek nehezen, vagy egyáltalán nem tudja átadni a szülő számára szavakkal. Azonban a játékának megfigyelésével pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mit is érez a gyermek! 

Az élethű játékbabák szerepe 

Rengeteg típusú játékbaba kapható a játékboltokban, mindegyik más és más tulajdonságokkal. A legmagasabb minőséget az élethű Berenguer játékbabák tartják jelenleg hazánkban. Ezek a babák meglepően élethű kivitelt kaptak: kapható sírós, mosolygós, szomorú és morcos játékbaba is például, mindez természetesen több korosztályban, többféle kivitelben.
Az ilyen élethű játékbabák vásárlása nagyban segíthet a gyermeknek megélni a már fentebb említett tényezőket: míg egy boldog, kacagó babával nehezen tudnak egy esetleges szomorú pillanatot eljátszani, addig a sírós kivitel ebben is segíthet.
 

 Legfrissebb cikkek


Fontos tudnivalók a lyukas fogakkal kapcsolatban
A lyukas fog egy nagyon gyakori probléma, ennek ellenére alig tudunk róla valamit. Hogyan alakulnak ki a lyukas fogak, minek hatására, hogyan lehet őket hatékonyan kezelni, és ami a legfontosabb: mit lehet ellenük tenni? Az alábbi cikkben összeszedtünk néhány fontos tudnivalót a lyukas fogakkal kapcsolatban.
Kirándulást tervezel? Erre érdemes elindulnod!
Az ősz megérkeztével az időjárás is kezd már hűvösebbé válni, mégis szerencsére még akadnak napsütötte délutánok, melyeken érdemes egy-egy rövidebb vagy éppen hosszabb kirándulást tervezned – lássuk, merre érdemes ellátogatnod a Budai Várnegyedben!