A játékbabák szerepe a kislányok fejlődésében

Főoldal > A játékbabák szerepe a kislányok fejlődésében

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A játékbabák szerepe a kislányok fejlődésében


2019/06/25

Kisgyermek korban a játék természetes viselkedési minta, amely azonban a legtöbb esetben nem csupán a szórakozást, de a fejlődést is elősegíti. A 2 és 7 éves kor közötti kislányok egyik legkedveltebb játékai közé tartoznak a játékbabák, hajasbabák, amelyek sok szempontból fontos szerepet töltenek be életükben, fejlődésükben.

A játékbabák szerepe a kislányok fejlődésében

A szerepjátékok fontossága gyermekkorban

A játékbabákkal való foglalkozás és törődés egyfajta szerepjáték a gyermekek körében, Míg a két éves kislányok még kezdetlegesen játszanak, szeretgetik a babákat, addig a kor előrehaladtával egyre kifinomultabb történeteket tudnak megjeleníteni, eljátszani ezekkel a képzeletbeli barátokkal.
A gyermekek fejlődése, lelki stabilitása szempontjából pedig rendkívül fontosak az ilyen szerepjátékok. Fiatal korban az önkifejezés eszközeként tekinthetünk ezekre (szavak és mondatok helyett vagy mellett). A babázással a kislány a benne felgyülemlett kérdéseket, kételyeket, esetleges feszültségeket tudja feloldalni amellett, hogy remekül szórakozik és gyakorolja, „elpróbálja” a szülőktől, rokonoktól, idegenektől látott viselkedésmintákat.
 

A játékbabák segítenek a szülőknek is

Sok esetben, pláne, ha valami nagyobb attrocitás érte a gyermeket (esetleges válás, kistesó érkezése, problémák a családban vagy épp a bölcsiben, oviban), azt a gyermek nehezen, vagy egyáltalán nem tudja átadni a szülő számára szavakkal. Azonban a játékának megfigyelésével pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mit is érez a gyermek! 

Az élethű játékbabák szerepe 

Rengeteg típusú játékbaba kapható a játékboltokban, mindegyik más és más tulajdonságokkal. A legmagasabb minőséget az élethű Berenguer játékbabák tartják jelenleg hazánkban. Ezek a babák meglepően élethű kivitelt kaptak: kapható sírós, mosolygós, szomorú és morcos játékbaba is például, mindez természetesen több korosztályban, többféle kivitelben.
Az ilyen élethű játékbabák vásárlása nagyban segíthet a gyermeknek megélni a már fentebb említett tényezőket: míg egy boldog, kacagó babával nehezen tudnak egy esetleges szomorú pillanatot eljátszani, addig a sírós kivitel ebben is segíthet.
 

 Legfrissebb cikkek


Családi programok Budapesten és környékén
Most, hogy jön a jó idő, végre vége a télnek, egyre többen vágynak rá, hogy elhagyják az otthont, és különböző programokkal töltsék ki a rendelkezésükre álló időt. Igen ám, de mégis, milyen programokon lehet részt vennie az egész családnak? Ebben a cikkben mutatok néhány ötletet, amire Budapesten és környékén van lehetőség, és amelyet az egész család élvezni fog!
Mit tehetsz magadért a bezártság alatt?
Az elmúlt időszak sokakat megviselt, számos hely átmenetileg bezárt, a többinél is szigorú szabályok és korlátozások vannak érvényben, ráadásul 8 után az utcára sem szabad kilépni. A lakásban töltött hónapok könnyen az ember idegeire mennek, azonban van néhány dolog, amire épp ebben az időszakban keríthetsz sort!
Mi kell egy ütős szülinapi bulihoz?
A legtöbb ember szereti megünnepelni a születésnapját, néha nagyszabású bulival, máskor csak a legközelebbi barátokkal, családtagokkal. Akármilyen kaliberű ünnepséget szervezel is, mutatok néhány dolgot, amire mindenképpen figyelj ahhoz, hogy a parti valóban az év egyik legjobb eseménye legyen!